nieuws

Wagner & Partners gaat op overnamepad

Archief

Wagner & Partners gaat op overnamepad

Wagner & Partners Financiële Planning (Rotterdam) wil fors groeien. Niet alleen door autonome groei, maar ook door overnames. Om deze groeiambities te verwezenlijken gaat het bedrijf op zoek naar kapitaal. Autonome groei moet plaatsvinden door kruisbestuiving tussen Wagner & Partners Employee Consultants (WPEC) en de financieel planningpoot. Daarnaast is Wagner & Partners Business Finance opgericht.
“Wij willen uiteindelijk groeien naar een landelijk netwerk voor al onze businesses. Vooralsnog doen we dat met eigen kapitaal. Maar we gaan op zoek naar vreemd kapitaal”, zegt directievoorzitter Han van Wijk. Het is volgens Van Wijk overigens uitgesloten dat de financiële participatie van SNS Reaal Invest, dat een belang heeft van 20%, groter wordt. “Wij houden alle opties open, maar wij leveren ons niet over aan individuele partijen. Het zal alleen gaan om financiële participaties”, aldus Van Wijk.
Het bedrijf omvat inmiddels 19 vestigingen, waarvan 10 franchisekantoren. Dit jaar wordt naar verwachting een omzet van e 27 mln bereikt; 20% meer dan vorig jaar. Binnen de groep zijn 260 medewerkers werkzaam. Afgelopen jaar is het aantal kantoren van de hypotheekadviesketen Hypotheeknetwerk niet gegroeid. “Wij hebben een pas op de plaats gemaakt. Er zijn nu negen kantoren en wij hebben ons het afgelopen jaar gericht op het verbeteren van de performance van de bestaande kantoren. Maar wij willen wel uitbreiden. We denken aan het overnemen van kleine hypotheekketens van vijf à tien kantoren”, aldus Van Wijk.
Oprichting
Met de oprichting van Business Finance denkt Van Wijk een gat in de dienstverlening op te vullen. “Naar onze mening geven bedrijven te veel geld uit aan bancaire- en financieringskosten. Zakelijke financieringen worden niet door een tussenpersoon geregeld, maar door een huisbankier. Wij constateren dat in de zakelijke financiële markt geen partij is die tussen de onderneming en de bank staat. Wij gaan dat gat nu, als onafhankelijk intermediair, opvullen.”
Van Wijk wil bij bedrijven binnenkomen op basis van no cure, no pay. “Wij formuleren een voorstel waarmee bedrijven kunnen besparen op hun bancaire- en hun financieringskosten.” Volgens Van Wijk bezuinigen bedrijven vaak aanzienlijk op kosten die daadwerkelijk zichtbaar zijn, maar niet op zaken die zij niet kunnen zien, zoals financiële regelingen. “Het is niet zo dat wij onmiddellijk klanten gaan oversluiten naar een nieuwe bank, wij willen in gesprek komen met de huisbankier. Vervolgens leggen wij twee offertes neer. Eén van de huisbankier en één van een andere bank.”
Het idee voor Wagner & Partners Business Finance is ontsproten aan het brein van Peter Albrecht, bankier, en Hans Wiebes, treasurer. “Zij liepen rond met het idee. Dat idee, gekoppeld aan ons netwerk en visie plus de bedrijven die wij in portefeuille hebben, heeft geleid tot Business Finance”, vertelt Van Wijk.
Business Finance is een dochteronderneming van Wagner & Partners Holding en een zusje van Wagner & Partners Financiële Planning en Wagner & Partners Employee Consultants (WPEC). De directie wordt gevoerd door Albrecht, Wiebes en Brian Vrijenhoek, financieel directeur van Wagner & Partners. “De joint venture is in september officieel opgericht, maar wij zijn al sinds juni actief. Wat wij zien is dat de huisbankier onze rol accepteert. Er is ook nadrukkelijk sprake van kruisbestuiving tussen de diverse bedrijfsonderdelen van Wagner & Partners. Via WPEC zijn wij al bij veel bedrijven binnen. Als we daar praten over de kosten van arbeidsvoorwaarden, is het nog maar een klein stapje om ook over bancaire- en financieringskosten te praten. Omgekeerd werkt dat natuurlijk ook zo”, zegt Van Wijk.
Kruisbestuiving
Van Wijk en WPEC-directeur Paul Jansen zijn trots op de resultaten die het jonge bedrijf Employee Consultants in korte tijd heeft behaald. Drie jaar geleden startte Wagner & Partners op de pensioenafdeling met een proef op het gebied van employee-benefits. “Die proef was succesvol en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van Wagner & Partners Employee Consultants in Vianen. Wij gingen aan de slag met een portefeuille van 15 à 20 bedrijven, vooral midden- en kleinbedrijf, maar ook twee grote ondernemingen”, vertelt Jansen.
Inmiddels is de portefeuille gegroeid naar 125 bedrijven, variërend in grootte van 2 tot 5.500 werknemers. De groei van de portefeuille is mede tot stand gekomen door de overname van de portefeuille (45 bedrijven) van Employee Benefits Nederland, dat failliet ging.
“Het merendeel van de bedrijven in onze portefeuille heeft 100 tot 150 werknemers in dienst”, zegt Jansen. Het succes van deze groei is volgens hem toe te schrijven aan het inzichtelijk maken van de arbeidsvoorwaarden, maar vooral het inzichtelijk maken van de kosten daarvan en de kruisbestuiving met financiële planning. “Wij hebben een uniek concept. Geen één ander bedrijf richt zich zowel op de werkgever, als de werknemer en de privé-persoon. Bedrijven als Marsh en Aon richten zich alleen op de bedrijven”, aldus Jansen.
“De afgelopen jaren is er steeds meer sprake geweest van individualisering en flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. Werknemers moeten steeds meer keuzes maken en moeten ook weten waarom ze zo’n keuze maken. Die keuzes van werknemers liggen dicht tegen financiële planning aan. Binnen bedrijven ontbreekt vaak die kennis en de keuze ligt vaak op het persoonlijk vlak en raakt dus de privacy van de werknemers. P&O afdelingen willen zich daar eigenlijk niet in mengen, hebben vaak de kennis ook niet en bovendien te weinig personeel. Dat stuk hebben wij voor de werkgever opgepakt”, vertelt Jansen.
“Wij komen met de werknemer in gesprek als hij nieuw binnenkomt of als er een mutatie is. Het financiële planningsadvies is kosteloos. Er wordt nooit een factuur gestuurd naar een privé-persoon en wij doen niet aan verkoop op de werkvloer. Wat wij doen is de portefeuille van de werkgever opbouwen. Dat is geen winstmachine. De opbrengst moet komen uit de privé-gesprekken. Wij maken een kwalitatieve beoordeling van de werknemerssituatie. Waarbij een laag inkomen niet per se oninteressant is”, aldus Jansen.
Verzekeraars waarmee Wagner & Partners zaken doet, worden geselecteerd op de mogelijkheid van automatische verwerking van de aangeleverde gegevens. Verzekeraars waar het bedrijf goede ervaring mee heeft, zijn Amev, Allianz, Aegon, NN en Levob.
Onderschat
“Wat wij niet goed hebben ingeschat, is dat zoveel werknemers gebruik maken van een financieel plan. Wij hadden een bedrijf neergezet in Vianen vanuit de gedachte dat wij employee-benefits en financiële planning tegelijk zouden kunnen doen. Niets bleek minder waar. Wij konden met onze eigen mensen de vraag niet aan. Afspraken op het terrein van financiële planning werden naar achteren doorgeschoven en er ontstond een stuwmeer aan afspraken. Binnen de organisatie van Wagner & Partners bestaat gelukkig een groot draagvlak, namelijk 19 kantoren en 80 adviseurs. Wij zijn gaan samenwerken met de andere Wagner & Partners bedrijven. Op deze manier leveren wij toegevoegde waarde in het business-to-business segment van de groep. Alles wat daaruit voortkomt is spin-off voor financiële planning”, aldus Jansen. Het kantoor in Vianen is om die reden dan ook gesloten en overgebracht naar het hoofdkantoor in Rotterdam.
“Alle gegevens staan in Rotterdam opgeslagen. Hier verzorgen wij intern alle administratie. Paul kan gebruik maken van onze faciliteiten, waardoor niet alleen efficiënter gewerkt wordt, maar ook de kosten gedrukt worden”, vult Van Wijk aan.
“De kruisbestuiving tussen Employee Consultants en Financiële Planning draagt bij aan de inmiddels 300 nieuwe financiële plannen per maand. Bedrijven worden binnengehaald door ons netwerk aan te spreken, ongelooflijk veel presentaties te geven bij bedrijven, maar bijvoorbeeld ook door sessies te organiseren rondom Prinsjesdag. Daarnaast zijn onze contacten met accountants bijzonder waardevol”, vertelt Jansen. Bovendien heeft Paul de andere Wagner & Partners kantoren geprikkeld door te stellen dat als zij bedrijven aanleveren, de privé-wensen van de werknemer weer bij hen terecht komen. Deze business-to-business activiteiten geven een impuls aan onze groeistrategie”, aldus Van Wijk.
Han van Wijk: “Wij gaan op zoek naar vreemd kapitaal, maar wij leveren ons niet over aan individuele partijen.”
Paul Jansen: “Wij hebben een uniek concept. Geen één ander bedrijf richt zich zowel op de werkgever, als de werknemer en de privé-persoon.” Kader
Argenta
“Argenta start een najaarsoffensief, waarbij volledig door internet ondersteunde bankrekeningen worden verkocht via het intermediair. Daarnaast komt er ook een internet spaarrekening die een hoge rente garandeert. “Wagner & Partners doet hier aan mee”, aldus Van Wijk. “Wij gaan een full servicepakket aan de klant leveren.”

Reageer op dit artikel