nieuws

Voorlopig nog geen levenpolis bij hiv

Archief

Levensverzekeraars zullen voorlopig nog geen levensverzekering aanbieden aan mensen die zijn besmet met het hiv-virus. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars in antwoord op een Zwitsers onderzoek.

Dat onderzoek wijst uit dat de levenskans van hiv-patiënten sterk is verbeterd. De Zwitsers volgden tussen 1997 en 2001 bijna vierduizend patiënten, die wel besmet zijn met het hiv-virus maar niet lijden aan aids. In een bepaalde groep patiënten, zonder hepatitis-C, blijkt de sterftekans vergelijkbaar met die bij mensen die kanker hebben gehad.
Volgens Hennie Zoontjes, woordvoerder van het Verbond, zijn de mensen in het Zwitserse onderzoek onvoldoende jaren gevolgd. “Latere bijwerkingen kunnen aanzienlijk zijn en die zijn niet bekend.” Het beleid van levensverzekeraars verandert dus nog niet. “Kijk, er zijn meer studies op dit vlak. Ook dit onderzoek zullen we weer bestuderen. Onze commissie Medische en Ethische Zaken heeft continu overleg met het Aidsfonds, het AMC en andere organisatie en wetenschappers; we volgen het op de voet. Maar op dit moment kunnen we het risico alleen dragen tegen torenhoge premies. Dat heeft geen zin. Het moet een haalbaar en betaalbaar product worden.”

Reageer op dit artikel