nieuws

VNO-NCW: ‘Burnout niet automatisch beroepsziekte’

Archief

De stelling van FNV Bureau Beroepsziekten dat burnout als beroepsziekte is erkend, is op zijn minst voorbarig. Dat betoogt werkgeversorganisatie VNO-NCW in een commentaar in haar blad Forum.

Onlangs wees de kantonrechter in Terneuzen e 70.000 toe aan een werknemer die na een burnout in de WAO was beland. De rechter oordeelde dat de werkgever onvoldoende heeft gedaan om burnout bij zijn werknemer te voorkomen (zie AM 21, pag. 8).
Volgens VNO-NCW is het merkwaardige aan deze uitspraak dat de rechter het aantonen van een causaal verband tussen werk en burnout niet nodig vindt, maar de link met het werk wél legt. “De uitspraak betekent niet dat nu kan worden aangenomen dat elke burnout een beroepsziekte is of dat elk arbeidsongeschikt geworden burnout-medewerker succesvol schadevergoeding kan eisen. Per geval moet worden onderzocht of er sprake is van schade die is veroorzaakt door burnout als gevolg van blootstelling aan risico’s op het werk.”
Tegen de uitspraak is nog hoger beroep mogelijk, schreef VNO-NCW vorige week. “Nu al de algemene conclusie trekken dat burnout een beroepsziekte is, is prematuur en tendentieus.”

Reageer op dit artikel