nieuws

VGZ en CZ willen miljoenen besparen met Etos-afspraken

Archief

VGZ en CZ hebben afspraken gemaakt met de Etos Apotheek. De apotheek gaat de kortingen en bonussen van de farmaceutische industrie (naar rato) doorspelen aan de verzekeraars. Hierdoor hopen de verzekeraars 15% tot 20% op medicijnkosten te besparen. Verder kunnen zij inzicht krijgen in de hoogte van bonussen en kortingen.

De afspraken tussen de verzekeraars en Etos betreffen vooralsnog uitsluitend Den Bosch. In samenspraak met VGZ en CZ is Etos daar in april – als nieuwe activiteit – gestart met de apotheekservice. Er zijn in Den Bosch twee Etos-apotheken en acht ‘servicepunten’ in Etos-drogisterijen en in Albert Heijn-winkels. Bij de afspraken gaat het voorlopig om een stuk of twaalf soorten geneesmiddelen, die samen de bulk vormen (uitgedrukt in aantallen en in euro’s) van het medicijngebruik in ons land.
Afgelopen zaterdag hebben de 75.000 VGZ-verzekerden en de 25.000 CZ-verzekerden die in Den Bosch en omgeving wonen, van hun verzekeraar bericht gekregen dat de Etos Apotheek wordt beschouwd als voorkeursleverancier. De verzekeraars wijzen hun verzekerden erop dat zij, door naar de Etos te gaan, meehelpen aan besparingen. Om de verzekerden hiervoor warm te laten lopen, krijgen zij de eerste keer dat zij bij Etos medicijnen halen een Etos-cadeaubon ter waarde van e 10. Als zij voor de tweede keer komen, krijgen zij een cadeaubon van e 5. “Wij vinden dat u als klant als eerste iets moet merken van deze lagere prijzen”, schrijft VGZ in zijn brief. De actie loopt tot het eind van het jaar.
Grote besparingen
Het is de bedoeling, dat de apotheekservice wordt uitgebreid. Ten eerste zal het aantal medicijnen waarvoor de bonussen en korting wordt doorgespeeld, worden uitgebreid. Ten tweede zullen er meer Etos-apotheken komen. Volgend jaar komen er, in samenwerking met CZ en VGZ, in ieder geval in het zuiden van het land een aantal apotheken bij. Etos Apotheek overlegt verder met andere zorgverzekeraars over soortgelijke samenwerkingsverbanden.
VGZ en CZ gaan ervan uit dat zij op termijn jaarlijks vele miljoenen euro’s besparen. “Wij hopen dat het op den duur om zo’n 15% tot 20% van de medicijnkosten zal gaan”, zegt VGZ-woordvoerder Bert Rensen. VGZ, die twee miljoen verzekerden heeft, geeft jaarlijks zo’n e 400 mln uit aan medicijnen. “Wanneer al onze verzekerden naar een Etos-apotheek zouden gaan en de bonusteruggave alle medicijnen zou betreffen, zouden we op die e 400 miljoen circa e 80 miljoen kunnen besparen.” Op landelijke basis wordt het jaarlijkse bedrag aan kortingen en bonussen geschat op e 690 mln tot e 850 mln.”
Etos wil volgend jaar nog meer apotheken in het land openen.

Reageer op dit artikel