nieuws

Verzekeraars zetten rem op participaties in kantoren

Archief

De grote verzekeraars zijn terughoudender geworden in het nemen van aandelenbelangen in assurantiekantoren. Bij Fortis ASR moeten de diverse labels tot nader order afzien van participaties in tussenpersonen.

Dat heeft de top van het verzekeringsconcern kenbaar gemaakt aan de diverse directies. “We hebben geen expliciete stop afgekondigd, maar we zijn er wel zeer terughoudend mee”, zegt woordvoerder Johan van der Schoot. Fortis ASR heeft via Stad Rotterdam, De Amersfoortse, Woudsend, Europeesche, Falcon en vooral Amev aandelenbelangen in bijna vijftig assurantiekantoren. Veelal betreft dit minderheidsbelangen; in een handvol gevallen gaat het om een belang van 100%.
De afgelopen twee jaar heeft Fortis ASR slechte ervaringen opgedaan, met name met de meerderheidsbelangen. Kröller Boom en Beijer Adviesgroep kwamen in grote financiële problemen, terwijl een hoogoplopend conflict ontstond met de directie van Wuthrich. Kröller Boom en Wuthrich zijn inmiddels verkocht. De aandelen Beijer zijn nog in handen van Amev. Een ander dieptepunt deed zich via Stad Rotterdam voor met Behaenk.
Het nieuwe participatiebeleid heeft vooral gevolgen voor Amev, die vanaf 1998 bezig is een landelijk netwerk van assurantiekantoren op te bouwen. In zo’n veertig intermediairbedrijven is een minderheidsbelang genomen. Met gelden van Amev konden deze ‘satellietkantoren’ portefeuilles en kantoren in hun regio overnemen. Van der Schoot: “Binnen Fortis ASR wordt hooguit nog een belang in een kantoor genomen uit defensieve overwegingen, als de tussenpersoon overlijdt of iets dergelijks. Maar het actieve Amev-beleid is stopgezet. We verkopen nu eerder belangen dan andersom”.
Trend
Het besluit van Fortis/ASR is een duidelijke bevestiging van een trend dat verzekeraars aanzienlijk voorzichtiger zijn geworden met het deelnemen in assurantiekantoren. Zo kreeg onlangs de verantwoordelijke man voor het captivebeleid van SNS Reaal, Guido Witpen, een andere functie. Participeren is geen dagtaak meer voor SNS Reaal, aldus Witpen, “omdat het aantal participatiewaardige kantoren te klein is om een werkdag mee te vullen”.
Een ander voorbeeld is De Goudse, die het voornemen tot het investeren in assurantiekantoren overboord heeft gegooid, zoals blijkt uit het interview met topman Franswillem Briët op pagina 12. “Iedereen doet wel eens mee met modetrends. We hebben het nemen van belangen in intermediairbedrijven het afgelopen jaar grondig tegen het licht gehouden en besloten er geen belangen meer in te nemen. Voorzover wij op dat vlak posities hadden, zijn die afgebouwd”, aldus Briët.
Aegon (Meeùs) en Nationale-Nederlanden gaan nog wel door met het overnemen van kantoren en portefeuilles. Wel is het tempo waarin dat gebeurt, in vergelijking met bijvoorbeeld de jaren 1999 en 2000, aanzienlijk afgenomen. AXA is de enige verzekeraar die hardop roept op acquisitiepad te zijn. Intermediairbedrijf Unirobe kocht onlangs nog Steegh Assurantiën van ABN Amro en heeft nieuwe aankopen in petto. Het aanbod van potentiële gegadigden is volgens Unirobe-directeur Joop van Berkum “redelijk groot”.

Reageer op dit artikel