nieuws

Verzekeraars doen mee aan landelijk fraudeonderzoek

Archief

Een groot aantal (schade)verzekeraars participeert in een landelijk onderzoek naar niet-ontdekte verzekeringsfraude, de zogeheten dark numbers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Ministerie van Justitie.

Volgens Ben Hilberts, landelijk liason-officier verzekeringsfraude van het Openbaar Ministerie (OM) is er jaarlijks met 8% van de ingediende schadeclaims bij verzekeraars iets mis, oftewel e 500 mln. Ooit was dat percentage volgens hem veel hoger, maximaal 13%. “Maar elk percentage is enigszins arbitrair, omdat verzekeringsfraude zich nauwelijks exact laat vaststellen. Bovendien is er in veel gevallen sprake van een poging tot fraude, omdat de maatschappij er voortijdig lucht van krijgt.”
Bij een van de deelnemende verzekeraars aan het landelijk onderzoek, Interpolis, werd vorig jaar voor bijna e 8 mln aan (pogingen tot) fraude met verzekeringen ontdekt. De daadwerkelijke omvang van de schadelast door verzekeringsfraude wordt evenwel geschat op e 40 mln, aldus Ton Haen, hoofd van (onderzoeks)bureau Speciale Zaken in het relatieblad van Interpolis.
Over de duur van het onderzoek, het aantal deelnemende verzekeraars en de hoeveelheid schadedossiers die worden gelicht, zegt het Verbond van Verzekeraars geen nadere mededelingen te kunnen doen.

Reageer op dit artikel