nieuws

Verbond wil betere aanpak van voertuigcriminaliteit

Archief

Het aantal gestolen personenauto’s van drie jaar of jonger is vorig jaar met 10% gestegen. In een toenemend aantal gevallen gaat de diefstal gepaard met een inbraak, waarbij de autosleutels worden gestolen. Het Verbond van Verzekeraars vindt daarom dat politie en Openbaar Ministerie meer werk moeten maken van de bestrijding van voertuigcriminaliteit.

In 2002 is het aantal gestolen personenauto’s met 1,3 % gegroeid tot 23.379 (23.090), blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC). Van alle gestolen auto’s is 18,9% jonger dan vier jaar; in deze categorie is het aantal diefstallen met 10% gestegen. In 1.600 gevallen waren vóór de autodiefstal bij een inbraak de sleutels ontvreemd. “Omdat jonge auto’s zonder uitzondering in de fabriek voorzien zijn van een startonderbreker, duidt deze stijging op een verschuiving naar zwaardere vormen van criminaliteit”, aldus het Verbond van Verzekeraars.
Terugvinden
Het Verbond vindt dat de veiligheid van de burger in het geding komt. “Diefstal van jongere auto’s heeft bovendien een sterker effect op de schadelast, omdat juist deze voertuigen veelal tegen diefstal zijn verzekerd en het terugvindpercentage te laag is.” Auto’s ouder dan tien jaar worden in meer dan 80% van de gevallen teruggevonden. Bij jonge auto’s ligt dat percentage tussen de 40% en 45%. De politie en het Openbaar Ministerie zouden daarom meer aandacht moeten besteden aan de bestrijding van voertuigcriminaliteit, vindt het Verbond.
Het aantal gestolen bedrijfsauto’s is vorig jaar met 18,7% gestegen; in de categorie zware aanhangwagens en opleggers bedraagt de stijging 2,6%. Het percentage teruggevonden aanhangwagens steeg van 12,5% naar 19,4%. Volgens AVC is dit het resultaat van de verbeterde herkenbaarheid, doordat zware aanhangers sinds 1 september 2001 zijn voorzien van een eigen kenteken.
Ook al worden auto’s tegenwoordig in de fabriek al voorzien van een startonderbreker, toch nam de diefstal van jonge auto’s vorig jaar met 10% toe.

Reageer op dit artikel