nieuws

Verbond vervangt Handleiding Woningen door herbouwwaardemeter

Archief

Het Verbond van Verzekeraars heeft de sinds 1972 gehanteerde Handleiding en Fotowijzer Woningen, voor het vaststellen van de herbouwwaarde van woningen, vervangen door een waardemeter.

De herbouwwaardemeter bestaat uit een invulformulier en een toelichting, die jaarlijks worden aangepast aan de actuele herbouwkosten. Redenen voor het vervangen van de oude hulpmiddelen zijn volgens het Verbond dat de foto’s niet altijd een juiste weergave boden van recente gebouwen, de kwaliteit van woningen over het algemeen steeds beter en meer divers is geworden en dat de oude methode nauwelijks richtlijnen gaf voor luxe keukens, badkamers en vloeren.
De nieuw ontwikkelde methode gaat uit van drie aspecten van een woning. Eerst wordt het type woning bepaald (in totaal zijn vijf typen gedefinieerd), aan de hand waarvan een prijsstelling per m3 wordt gemaakt. Vervolgens wordt de kwaliteit bepaald van zes verschillende bouwdelen van de woning. Afwijkingen van een standaarduitvoering hebben procentuele veranderingen in de prijs tot gevolg. Om tot de herbouwwaarde te komen, wordt ten slotte de uiteindelijke prijsstelling vermenigvuldigd met de inhoud van de woning.

Reageer op dit artikel