nieuws

Verbond in de ban van de Tour

Archief

Marlen Simons, hoofd Algemene Zaken/P&O bij het Verbond van Verzekeraars, heeft met directiesecretaresse Sonja Pronk, voor de dertiende keer een Tour-toto voor de collega’s gehouden.

Wat is jullie systeem?
Iedereen stuurt vooraf een of meerdere lijstjes met vijftien renners in. Dat kost e 5 per lijstje. De deelnemers krijgen punten op grond van daguitslagen en op grond van de klassementen. Er zijn vijf hoofdprijzen van respectievelijk 45%, 25%, 15%, 10% en 5% van het inleggeld. Dit is minus de poedelprijs die uit een fles wijn bestaat. Verder krijgt de afdeling waar, op grond van gemiddelden de meeste prijzen vallen, een taart. En de eerste-prijswinnaar krijgt een wisseltrofee, zilverkleurig met een marmeren voet, die een jaar lang op zijn bureau komt te staan. Zijn naam wordt er in gegraveerd.
Hoeveel collega’s doen mee?
Dit jaar ongeveer 45, met in totaal tachtig lijstjes. Een record.
Een hele rekenarij?
Dankzij de computer minder dan vroeger. Het eerste jaar hadden we maar 35 deelnemers, maar we moesten toen wel alles met de hand uitrekenen. Toch kostte het ons ook dit jaar weer een uur of tien om alle gegevens in te voeren en de rekenprogramma’s daar aan te hangen. Daarna kost het Sonja en mij ieder gemiddeld zo’n twintig minuten per dag. We voeren beiden afzonderlijk het programma uit, zodat we elkaar kunnen controleren. Elke dag vergelijken we onze standen.
Hét gesprek van de dag?
In het bedrijfsrestaurant absoluut! Iedereen doet altijd geheimzinnig over zijn lijstje. Het is een sport om te proberen daar achter te komen. Dat vind ik trouwens het leukste van de toto: het contact tussen mensen die normaliter weinig of geen contact met elkaar hebben.
Zelf wel eens gewonnen?
Ik heb een keer de hoofdprijs gehaald. De opmerkingen waren toen uiteraard niet van de lucht. Gelukkig maar dat ik word gecontroleerd door Sonja.
Wat heb je met het geld gedaan?
Ik weet het echt niet meer. Zoveel is het nou ook weer niet. De hoofdprijs was dit jaar nog geen e200. Ik weet trouwens ook nooit wat anderen er mee doen.
Marlen en Sonja voor het Verbondsgebouw met een officieel routebord van de Tour de France

Reageer op dit artikel