nieuws

‘Veel werk door wijziging loondoorbetalingsplicht’

Archief

“Verzekeraars en intermediair kunnen zich opmaken voor opnieuw een hectische periode.” Dit stelt De Amersfoortse in verband met het oprekken van de loondoorbetalingsplicht voor werkgevers.

Bij de Raad van State ligt een wetsontwerp van minister De Geus waarin staat dat werkgevers bij ziekte van werknemers twee jaar loon moeten doorbetalen in plaats van één jaar. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel begin op 1 januari 2003 van kracht wordt.
De grootste inkomensverzekeraar, De Amersfoortse, twijfelt er aan of die datum gehaald wordt, maar zegt dat het wel vast staat dat die ‘twee jaar’ doorgaat. De verlenging zal grote gevolgen hebben voor werkgevers. Ondernemers die tot nu toe zelf het risicodrager droegen, zullen een nieuwe afweging gaan maken. Dat kan leiden tot meer verzekeringen.
Volgens De Amersfoortse hoeft het niet te gaan om een ‘alles-of-niks’-keuze. “Een werkgever kan beide jaren verzekeren, maar er ook voor kiezen uitsluitend het eerste of het tweede jaar te verzekeren. Maar ook de WAO-gat, Excedent- en Pembaverzekeringen zullen wijzigingen ondergaan, alleen al doordat de ingangsdatum van de WAO met één jaar wordt verlengd.”
De verlenging van de loondoorbetalingsverplichting is de eerste maatregel die het kabinet neemt om de WAO-instroom te verlagen. Het is de bedoeling dat het nieuwe WAO-stelsel in 2005 van kracht, tegelijk dus met een nieuw ziektetkostenverzekeringsstelsel.

Reageer op dit artikel