nieuws

VAR waarschuwt voor nieuwe site voor gestolen auto’s

Archief

Sinds februari is www.gestolenauto.nl actief. De site is vooral bedoeld voor gedupeerden wiens auto niet tegen diefstal verzekerd is. De Stichting Vermiste Auto Register (VAR) juicht de komst van de site echter niet toe.

niet tegen diefstal verzekerd zijn”, zegt initiatiefnemer Henk van Gerve van internetbedrijf CTH. “Wij zijn dus een aanvulling op dat register. Verder is de lijst handig voor autobedrijven en garages die slachtoffer worden van een diefstal”. Tegen betaling van f 24,50 kan een slachtoffer de gestolen auto een maand lang online laten vermelden.
Van Gerve heeft vierhonderd verzekeraars en tweehonderd schadebureaus aangeschreven. “Daar heb ik echter bijna geen reactie op gekregen. Verder heb ik ruim negenduizend tussenpersonen een mailing gestuurd. De reactie daarop was wel enthousiast”. Sinds februari zijn via de site tien auto’s teruggevonden. Van Gerve wil de activiteiten uitbreiden: “We zijn bezig om in België en Duitsland een dergelijke site op te zetten. Veel gestolen auto’s worden in Antwerpen verscheept. Uiteindelijk willen we komen tot een Europees netwerk van gestolen-autosites”.
Taxichauffeurs
Vooral in de regio Rotterdam is enthousiast gereageerd op de nieuwe site. “Vooral taxichauffeurs en parkeergarages zijn zeer actief. Ze hebben de lijst met gestolen auto’s bij zich en proberen zo auto’s op te sporen”, aldus Van Gerve. De vinder kan rechtstreeks contact op nemen met de eigenaar. De beloning voor een teruggevonden auto wordt met de eigenaar geregeld, zonder tussenkomst van CTH. Opmerkelijk is dat bezoekers van de site kunnen doorklikken naar www.gebruikteauto’s.tv, waar CTH Occasions – eveneens een onderneming van Van Gerve – haar voorraad gebruikte auto’s presenteert.
VAR
Enkele door Van Gerve aangeschreven verzekeraars hebben de stichting VAR benaderd met de vraag wie er schuilgaat achter www.gestolenauto.nl. Algemeen manager Harry Filon van VAR: “In ons register staan wel degelijk alle gestolen Nederlandse motorvoertuigen – gratis – geregistreerd. De verzekeringsdekking is niet relevant en zelfs onverzekerde voertuigen worden na diefstal geregistreerd. Het systeem wordt namelijk niet alleen gevoed door de verzekeraars, maar is ook gekoppeld aan de opsporingsregisters van de politie.”
Het VAR heeft daarnaast de internetsite www.stvar.nl waarop opsporingsadvertenties geplaatst kunnen worden. Het gaat dan wel om advertenties van vaak duurdere auto’s die door verzekeraars zijn geplaatst. Filon: “Wij hebben voor deze opzet gekozen, omdat hiermee de behandeling van de tipgever/informant conform de richtlijnen plaatsvindt waarbij de aangever altijd ter eigen bescherming bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) wordt ondergebracht”. De VAR-site trekt naar eigen zeggen 45.000 bezoekers per maand.
De werkwijze van CTH is geoorloofd, aldus Filon. “Het is niet anders dan het plaatsen van een advertentie in een krantje. Iedereen mag adverteren, ook op internet. Daar is niks mis mee, maar deze werkwijze is wel erg fraudegevoelig. We zeggen niet tegen verzekeraars of ze nou wel of niet berichten op de site moeten plaatsen, maar verstandig lijkt het me niet.”
Afspraken
Op de VAR-site wordt duidelijk aangegeven dat over tipgeld in Nederland afspraken zijn gemaakt tussen overheid en verzekeraars: “Om fraude te voorkomen is afgesproken dat tipgeld uitsluitend wordt betaald indien de informatie leidt tot het terugverkrijgen van het voertuig én het oplossen van het misdrijf. De hoogte van het tipgeld wordt per geval en in samenspraak met de politie bepaald”. Wordt de dader niet achterhaald, dan wordt gesproken over vindersloon. “Dit vindersloon moet u zien als een leuke attentie. U kunt hiervoor contact opnemen met het betreffende (schade) onderzoeksbureau”, aldus de VAR-site.
Filon licht verder toe: “Een tipgever heeft eerst contact met het betreffende onderzoeksbureau. Vervolgens wordt de aangever geregistreerd bij de CIE. Als het tot een rechtszaak komt, moet de aanklager namelijk desgevraagd de naam van de tipgever prijsgeven. Staat deze geregistreerd bij de CIE, dan kan de aanklager volstaan met het nummer waaronder de tipgever is geregistreerd. Dat is dus veel veiliger voor de tipgever. Deze richtlijn geldt echter alleen voor de CIE. Heeft de tipgever via gestolenauto.nl rechtstreeks contact opgenomen met de gedupeerde, dan kan het zijn dat zijn naam bekend wordt bij de dader”.
Verzekeraars zullen niet snel gebruik maken van gestolenauto.nl, verwacht Filon: “In Nederland heeft 75% van de auto’s een diefstaldekking. Deze auto’s komen gewoon op de VAR-site terecht. Ik heb niet het gevoel dat dat gaat veranderen”.

Reageer op dit artikel