nieuws

Vandenende Adviesgroep sober terug naar de basis

Archief

Vandenende Adviesgroep heeft afscheid genomen van Esperion, het gedroomde randstedelijke intermediairnetwerk in financiële dienstverlening. In het Westland zijn verzekeringen weer verheven tot kernactiviteit en om de schulden drastisch te saneren zijn diverse bedrijfsonderdelen verkocht.

De jaarcijfers van Esperion over 2001 logen er niet om: de holding met dochters als Vandenende Adviesgroep en Huis & Hypotheek Nederland kwam tot een jaarverlies van e 7,1 mln bij een omzet van e 6,7 mln. Een jaar eerder stond al een verlies van e 2,8 mln in de boeken. Het eigen vermogen van Esperion, voor 25% eigendom van Amev, bedroeg eind 2001 meer dan e 10 mln negatief. “Het voortbestaan van de huishouding is onzeker”, concludeerde huisaccountant BDO logischerwijs.
Volgens Esperion-directeur (ad interim) Eddy Muis bestaat over die bestaanszekerheid inmiddels geen twijfel meer. “Alle vennootschappen die niet bijdragen tot de omzet in assurantiebemiddeling en makelaardij zijn verkocht. Ik kan mijn interim-rol als statutair directeur van Esperion eind dit jaar afronden. Alles valt dan onder Vandenende Adviesgroep, waar René van Gils voor verantwoordelijk is. Vandenende staat nu goed op de rails.” Muis erkent overigens dat het boekjaar 2002 nog met rode cijfers is afgesloten. “Ook toen hadden we nog te maken met afboekingsitems.”
Verkopen
Volgens Muis hebben de Esperion-aandeelhouders – naast Amev zijn dat Marc Kuipers (25%) en oprichter Arie van den Ende (50%) – zich vergist in de nieuwe economie. “Esperion is opgericht met het doel veel activiteiten te ontplooien die met name een link hadden met internet. De werkelijkheid bleek anders en de aandeelhouders hebben hun verlies genomen.” Grootaandeelhouder Arie van den Ende wil niet meer kwijt dan: “Als aandeelhouder ben ik tevreden met de ontwikkeling”.
Vandenende Adviesgroep biedt momenteel aan tachtig mensen werk (fte). Er zijn nog vijf vestigingen over, waarvan vier onder de naam Vandenende: De Lier, Hoek van Holland, Naaldwijk en Wateringen. De vijfde is in Den Haag onder de naam Raadgevend Bureau Mr. A.J. Andriesen, gespecialiseerd in hypotheken en pensioenen. De omzet zal dit jaar op iets meer dan e 5 mln uitkomen: “minder dan vorig jaar, omdat de makelaardijtak is ingekrompen”, aldus Muis.
Begin dit jaar is Huis & Hypotheek verkocht aan oprichter Marc Kuipers, algemeen directeur Niek Nusmeijer, René van Elferen en Joan ten Hoor (voorheen Kamerbeek en NVM-bestuurder). Verder is JCV De Agrarische Makelaardij verkocht aan Johan Vellekoop en afgelopen zomer is Doldersum Assurantiën (Valkenburg) opgeslokt door Meeùs Leiden.
Op de website lijkt Esperion nog ‘under construction’ te zijn; ‘under demolition’ zou een betere term zijn.

Reageer op dit artikel