nieuws

Van Lanschot neemt weer assurantiekantoor over

Archief

Assurantiekantoor F. van Harskamp (Rotterdam) wordt overgenomen door Van Lanschot Assurantiën. Het bankbedrijf, dat vorig jaar 11% meer assurantieprovisie boekte, heeft voor dit jaar nog meer overnames van assurantiekantoren gepland.

Van Harskamp telt negen medewerkers en ruim 2.500 verzekerden. Oprichter en directeur Frans van Harskamp blijft actief als senior adviseur. Van Lanschot brengt het aantal eigen assurantiekantoren met de overname op negen, waarvan één in België. Van Lanschot wil dit jaar nog meer kantoren overnemen; assurantiën vormen een steeds groter wordend onderdeel van de activiteiten van de bankier, die de mogelijkheden voor cross-selling beter wil gaan benutten.
Cijfers
Aan assurantieprovisie boekte Van Lanschot Groep vorig jaar e 18,2 (16,4) mln, een toename van 11%. Het totaalbedrag aan provisies daalde echter met 16,6% tot e 156,9 (188,2) mln, vooral door tegenvallende effectenprovisies.
De hypotheekproductie zakte in 2001 fors in: e 285 (898) mln. Desondanks is Van Lanschot, gezien de teruglopende markt, tevreden over deze cijfers. De hypotheekportefeuille bedroeg eind vorig jaar e 4,5 mld.
De nettowinst van Van Lanschot Groep daalde met 31,8% tot e 100,8 (147,8) mln. Voornaamste oorzaak voor de winstdaling is een lagere buitengewone bate. Door de verkoop van het belang in Kas Bank bedroeg deze e 10,8 mln, terwijl over 2000 een buitengewone bate van e 67,1 mln werd gerealiseerd vanwege de verkoop van belangen in Alpinvest en NPM Capital. Het brutoresultaat steeg met 11% tot 128,4 (115,7) mln.
Het aantal particuliere klanten steeg in Nederland met 2.300 tot ruim 44.800. Het aantal zakelijke relaties werd met zevenhonderd vergroot tot 5.100.

Reageer op dit artikel