nieuws

Van Hemsbergen moet meer balans brengen in leiding Spaar Select

Archief

Herman van Hemsbergen is sinds 1 juni interim-directeur bij Spaar Select. Het voormalig bestuurslid van De Goudse moet meer balans brengen in het managementteam dat in april de leiding van het bedrijf overnam van oprichter Jan-Willem van Dijk.

Eind vorig jaar vertrok Van Hemsbergen bij De Goudse, waarna hij van januari tot april door Australië en Nieuw-Zeeland reisde. Na zijn terugkomst werd hij door Spaar Select benaderd om de leiding van het managementteam op zich te nemen. “We hebben moeten concluderen dat er nog een heleboel werk van algemene aard verdeeld moest worden”, zegt commercieel directeur Eric Razenberg. “Dat gaf een enorme druk op het managementteam. Daarom zijn we op zoek gegaan naar iemand met een bekende naam in de branche.” Van Hemsbergen gaat zich richten op de communicatie met de externe relaties en de media en daarnaast wordt hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. “Met hem willen we Spaar Select terugbrengen naar de top-3 van bemiddelend Nederland”, aldus Razenberg.
Spaar Select blijft kijken naar mogelijkheden om kosten te reduceren. Een verdere inkrimping van het aantal vestigingen (nu twaalf) is echter niet aan de orde. “We denken eerder aan uitbreiding. Er zullen ook geen gedwongen ontslagen vallen, maar vertrekkend personeel zullen we waar mogelijk niet meer vervangen.” Aandeelhouders Jan-Willem van Dijk en Harry Sistermans, die nog wel als adviseur konden worden geraadpleegd door het management, hebben zich nu volledig teruggetrokken als bestuurders.
De keuze van Van Hemsbergen voor Spaar Select lijkt opvallend: hij heeft altijd bij verzekeraars gewerkt. “Dat is niet helemaal waar”, aldus Van Hemsbergen. “Hoewel ik op de Nederlandse markt wel altijd bij verzekeraars heb gewerkt, heb ik ook wel ervaring bij een intermediairbedrijf. Ik heb een tijdje in de directie gezeten van het Britse volmachtbedrijf Endsleigh, voormalig dochter van De Goudse. Ik vind Spaar Select een prachtig bedrijf, dat vooral op het gebied van voorlichting en compliance vooroploopt. Ik kende Spaar Select al een beetje, omdat het zaken deed met Tiel Utrecht. Zodoende kwam ik met het bedrijf in contact toen Tiel Utrecht fuseerde met De Goudse.”
In de leiding van Spaar Select is meer balans nodig, aldus Van Hemsbergen. “Het managementteam bestaat uit intelligente mensen met relatief weinig ervaring, dus daar ligt de toegevoegde waarde die ik kan bieden.”
Opleidingen
In samenwerking met Nibe-SVV leidt Spaar Select de eigen medewerkers op voor het Assurantie B-examen. Aan het laatste B-examen deden zeventien kandidaten mee, waarvan er veertien slaagden voor beide examenonderdelen en twee voor één onderdeel: een slagingspercentage van 88%. De cursisten volgden in totaal zeven tot acht dagdelen van vier uur en een examentraining; daarnaast werden huiswerkopdrachten gemaakt. Binnenkort kunnen de medewerkers ook voor het SEH-examen opleidingen gaan volgen. “Wij willen onze accountmanagers minimaal naar SEH-niveau tillen”, aldus Razenberg.

Reageer op dit artikel