nieuws

Van der Heide start nieuwe franchiseketen in pensioenen

Archief

Met Pensioenselector Associatie in Dordrecht is de pensioenadvieswereld een nieuwe franchiseketen rijker. Stuwende man achter de keten is Paul van der Heide, bekend van actuarieel adviesbureau De Voogd en Van der Heide en van softwarebedrijf VH Software. Hij denkt binnen drie jaar zestig vestigingen aan de keten te kunnen toevoegen.

Van der Heide is samen met Ruud van der Splinter, een automatiseringsdeskundige, eigenaar van de franchisegever. Pensioenselector gaat de concurrentie aan met vergelijkbare ketens als Pensioendesk Nederland (33 vestigingen), PensioenPoint (46 vestigingen) en Akkermans & Partners Pensioenassociatie (18 vestigingen). “Onze doelgroep bestaat vooral uit accountants en belastingadviseurs en wij richten ons op dga-regelingen en bedrijfspensioenen”, zo nuanceert Van der Heide. “We willen voor de doelgroep bekend staan als meest deskundige.”
Deelnemende kantoren hoeven niet per se de naam Pensioenselector aan te nemen. Het is mogelijk dat de formule wordt gebruikt als ‘winkel in een winkel’. Bij de start heeft Pensioenselector vier deelnemers: Wouters (Den Haag), Titulaer (Westerterp), Kerkhof (Den Bosch) en Pas & Bosma (Heerenveen). Zij betalen geen entreebijdrage noch een jaarlijks bijdrage, maar moeten een vast percentage van de provisieomzet afstaan aan de franchisegever.
Verzekeraars
Bij aanvang kent Pensioenselector een viertal voorkeursmaatschappijen, te weten Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd, Hooge Huys en Winterthur. “We proberen het aantal hofleveranciers zo beperkt mogelijk te houden. Ten eerste om administratieve redenen en ten tweede om het voor beide partijen nog aantrekkelijk te houden”, aldus Van der Heide. “Maar we zullen uiteindelijk wel op zes tot acht voorkeursmaatschappijen uitkomen.”
Onderdeel van de franchiseformule is dat Pensioenselector Associatie in Dordrecht het traject van aanvraag tot polislevering centraal en elektronisch afhandelt met de verzekeraars. “We hebben met de verzekeraars service-levelagreements gesloten om ervoor te zorgen dat we polissen aanzienlijk sneller kunnen produceren dan gebruikelijk.” Nog niet gereed is een internettoepassing die het pensioendossier inzichtelijk maakt voor werkgever en werknemers.
De benodigde software wordt geleverd door VH Software, volledig eigendom van Paul van der Heide. Met actuarieel adviesbureau De Voogd Van der Heide, voor 20% van de initiatiefnemer, wordt samengewerkt.
Diensten
“Onze belangrijkste toegevoegde waarde als franchisegever is de uitgebreide kennis”, benadrukt Van der Heide. “Daarnaast ontvangen de franchisenemers in eigen huis ontwikkelde software, die ook in gebruik is bij grote makelaars en enkele verzekeringsmaatschappijen.” De software bestaat uit een aantal sjablonen, aan de hand waarvan het pensioenadvies goed onderbouwd tot stand moet komen. “Doordat wij de afhandeling van de polisaanvraag verzorgen, hoeft de franchisenemer zich minimaal bezig te houden met administratieve zaken.”
Pensioenselector vraagt van franchisenemers een verplicht programma permanente educatie te volgen. Verder is er een eigen opleiding tot pensioenconsultant, die ook open staat voor medewerkers van de franchisenemer. Er is een speciale training voor het voeren van gesprekken met accountants. “Centraal staat dat we ons als professional presenteren.” Op verzoek worden, door het externe callcenter Martel, afspraken gemaakt met bedrijven of accountants. Om het netwerk van contacten op te bouwen of te onderhouden verzorgt de centrale organisatie inhoudelijke presentaties over actuele onderwerpen.
Bijspaarpensioen
Om de franchisenemers ook in financieel opzicht op weg te helpen heeft Pensioenselector voor de komende vier jaar de intentie veel zaken te doen met het bijspaarpensioen. “De actie die we hierop ondernemen dient primair als financieringsbron om de franchiseformule te kunnen opzetten. We hebben de franchisenemers het liefst zo snel mogelijk aan de slag met het echte pensioenwerk, namelijk het adviseren over pensioenregelingen in de PSW-sfeer.”
Voor het benaderen van deze markt biedt Pensioenselector de franchisenemers concrete afspraken met werkgevers en software om de bijspaarruimte te berekenen. Van der Heide, een erkend tegenstander van de hype rond het bijsparen, erkent dat de aandacht voor het marktsegment “wat paradoxaal” overkomt. “Maar ik heb problemen met de kort-door-de-bocht-wijze waarop sommigen adviezen geven. En ik stoor me aan de enorme fiscalisering van het onderwerp, zoals Spaarbeleg doet. Het product is op zich uitstekend en nog onontgonnen maar moet wel professioneel benaderd worden. Ik besef me dat wij nu de naam van ‘spaarloonclub’ kunnen krijgen; nou ja, dat zij zo.”
Paul van der Heide voor zijn kantoorpand in het centrum van Dordrecht: “Doel is binnen drie jaar zestig vestigingen”.

Reageer op dit artikel