nieuws

Universal Boxing op schopstoel bij Allianz

Archief

Het levenbedrijf van Allianz Nederland zet het productconcept Universal Boxing wellicht buiten de deur. In elk geval is afscheid genomen van het onderliggende automatiseringssysteem Fineos Life, dat Royal Nederland destijds “enkele tientallen miljoenen guldens” kostte.

Tegenover de hoge investeringskosten stonden eind 2001 nog veel hogere verwachtingen: “Wij verdubbelen ons marktaandeel, gemakkelijk”, dacht Royal-directeur Frank Rosenmuller. Universal Boxing zou de nieuwe standaard voor levensverzekeringen worden en Rosenmuller zette zelfs openlijk vraagtekens bij het bestaansrecht van universal-lifeverzekeringen. Universal-life – jarenlang het paradepaardje van nota bene Royal zelf – zou fiscaal namelijk op bezwaren stuiten, omdat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen geldstromen van verschillende dekkingen en spaarelementen. Universal Boxing kan dat wel: het laat diverse risico- en spaarelementen en fiscale aspecten (boxen) met elkaar communiceren, en dat allemaal op één polis.
De marktverwachtingen kwamen niet uit, al toonde Rosenmuller zich november vorig jaar niet ontevreden. “De koopsomproductie is met 9% gestegen tot e 50 mln en de productie van doorlopende premies is 20% hoger op e 15 mln; in de huidige markt geen onaardige cijfers.” Vorig jaar werden overigens alle polissen van het individuele en semi-collectieve bedrijf van Royal overgezet naar het systeem Fineos Life, ook wel Lifewise genoemd.
Kosten drukken
Van de fusiepartners Royal Nederland en Zwolsche Algemeene heeft Allianz vier automatiseringssystemen geërfd: Life 400 en Fineos Life van Royal en Enlas en Ilias van Zwolsche. De huidige Allianz-directie heeft besloten om maar met één systeem verder te gaan: het door mensen van Zwolsche Algemeene zelf gebouwde Ilias. “Dat scheelt gewoon gigantisch in de kosten. Ilias wordt met eigen mensen onderhouden”, zo verdedigt Rosenmuller de keuze.
Van een afscheid van Universal Boxing wil hij niet weten. “We hebben een nieuw offertesysteem aan het concept gekoppeld – de oude kende enkele bugs en was niet echt gebruiksvriendelijk – en sindsdien is de nieuwe productie verdriedubbeld. Het product wordt, in tegenstelling tot enkele marktgeruchten, nog gewoon geaccepteerd. En we gaan nu kijken welke aspecten van Universal Boxing we kunnen inbouwen in Ilias en welke niet. Dat gaat in overleg met marketing- en buitendienstmensen, want het is zeker van belang te weten welke productelementen wél en welke níet vaak worden gebruikt.”
Een klein voorbehoud bij de acceptatie van nieuwe posten maakt Rosenmuller nog wel. “Bij uitzonderlijke aanvragen, bijvoorbeeld met een combinatie van diverse fiscale regimes, kan het zijn dat we contact opnemen met de tussenpersoon. Als een bepaald productelement nog nooit gebruikt is, kun je je afvragen of je dat op dit moment nog moet accepteren”, zo erkent hij.
Wees eerlijk, hoe groot is de kans dat Universal Boxing blijft bestaan?
Rosenmuller: “Ik durf het niet te zeggen. Wellicht in een lichtere vorm.”

Reageer op dit artikel