nieuws

Univé denkt over nieuwe organisatiestructuur

Archief

Na de reorganisatie bij Univé, waarbij ruim tweehonderd banen komen te vervallen, volgt waarschijnlijk een juridische organisatiewijziging. Die moet het makkelijker maken om investeringen te doen.

De CNV Dienstenbond stelt in de jongste uitgave van het huisblad Akkoord dat de directie van Univé aanstuurt op een juridische organisatievorm, waarbij de business-units op zichzelf staande NV’s worden. CNV-bestuurder Gert-Jan Seffinga denkt dat Univé naar een coöperatiestructuur wil toewerken. “Zo’n organisatie is meer geënt op winst dan wanneer met onderlingen wordt gewerkt. Maar ik verwacht niet dat ze bezig zijn om business-units te verkopen.”
Eind deze maand starten de onderhandelingen over het sociaal akkoord. Seffinga verwacht dat eind april duidelijk is wat de reorganisatie voor de medewerkers individueel gaat betekenen.
Univé is met mogelijke partners in gesprek over samenwerking op levengebied, maar spreekt tegen dat het van plan is het levenbedrijf (veertig arbeidsplaatsen) als zelfstandig onderdeel af te stoten. Op het hoofdkantoor in Zwolle sneuvelen in elk geval tweehonderd arbeidsplaatsen als gevolg van een besparingsoperatie van e 32 mln.
Univé bevestigt de verwachting van Seffinga: “Er vinden intern discussies plaats over de strategie en de structuur. Die staan los van de reorganisatie”, aldus een woordvoerder. “Het is mogelijk dat we naar een NV-structuur gaan met een coöperatieve holding, zoals bijvoorbeeld Achmea heeft. Binnen zo’n nieuwe structuur kun je het eigen vermogen flexibeler inzetten en makkelijker investeringen doen.” In juni verwacht Univé meer te kunnen zeggen over de nieuwe organisatiestructuur.

Reageer op dit artikel