nieuws

Tussenpersonen soms te snel met oversluiten van polissen

Archief

Het opzeggen van polissen naar aanleiding van de beperking van de dekking voor terreurschade, blijkt over het algemeen weinig problemen te geven. Wel blijkt Aegon in een aantal gevallen de dekking te wijzigen zonder dat opzeggen van de polis mogelijk is. Bij de Stichting Klachteninstituut Verzekeringen (SKV) komen vooral klachten binnen over tussenpersonen die polissen hebben overgesloten zonder te controleren of dat al mogelijk was.

In de huis-aan-huis-mailing van het Verbond van Verzekeraars werden verzekerden erop geattendeerd dat polissen konden worden opgezegd per 15 augustus of per eerstvolgende premievervaldatum, waarbij de terreurdekking tot de einddatum ongewijzigd blijft. Bij Aegon blijkt echter in een aantal gevallen opzeggen wel mogelijk per premievervaldatum, maar daarbij gaat dan wel de beperking van de dekking voor terreurschade al per 15 augustus in.
De NVA en NBVA hebben hierover klachten gehad van leden. Beide organisaties zoeken nu uit of de handelwijze van Aegon juridisch juist is. Bij Aegon-woordvoerder Marjolein Wester is het afwijkende beleid niet bekend. “Het lijkt me dat dit niet kan. In dergelijke gevallen moet er sprake zijn van een fout in het systeem. We gaan dit uitzoeken.”
Klachten
Bij de SKV zijn tot nu toe vooral telefonische vragen en klachten binnengekomen. Klachten over verzekeraars die wel direct de dekking wijzigen, maar pas per premievervaldatum de polis willen beëindigen, zijn nog niet bekend. “Wij adviseren vaak eerst de verzekeraar aan te schrijven. Komt men er niet uit, dan ontvangen wij een schriftelijke klacht”, aldus Onno Kelterman van de SKV.
De hoofdmoot van de vragen heeft betrekking op een ander probleem: tussenpersoon blijken soms wat al te voortvarend te zijn met het oversluiten van polissen. “Een aantal tussenpersonen heeft posten overgesloten en is er daarbij blindelings vanuit gegaan dat de einddatum van de polis 15 augustus was. Maar vaak is dat pas de eerstvolgende premievervaldatum. Verzekerden hebben dan dus twee polissen tegelijk lopen”, zegt Kelterman, die hierover dagelijks circa vijf telefoontjes krijgt. Bellers wordt geadviseerd de polisvoorwaarden nog eens goed te raadplegen en contact op te nemen met de tussenpersoon om de oude polis toch eerder te beëindigen of de ingangsdatum van de nieuwe polis op te schorten.
Wervingsacties
De Fortis-banken hebben hun wervingsactie naar aanleiding van de dekkingswijziging, waarmee consumenten werden aangespoord hun polissen over te sluiten, vorige week gestopt na schriftelijk protest van de NVA. Ook diverse Rabobanken voerde een dergelijke campagne.
Jacques van Ek, bestuursvoorzitter bij Fortis ASR, benadrukt dat bij de actie slechts enkele bankfilialen betrokken waren. “Het is buiten ons om gegaan. Wij hebben hier op geen enkele wijze steun aan gegeven en vinden een dergelijke actie tegenover het intermediair niet juist. Dit hoort niet bij de spelregels van de samenwerking met het intermediair: geen dual pricing en geen mailingacties. De actie heeft overigens op veel kleinere schaal plaatsgevonden dan bij de Rabobank.”

Reageer op dit artikel