nieuws

Topman zingt smartlappen INT = Martin Kerkhof, topman van DKV Nederland

Archief

(Rijnmond en NVS), zingt sinds vorig jaar in een mannenkoor. Medezangers zijn Henk van Savooyen, oud-hoofd communicatie bij Aegon, en Eltjo Jongsma, oud-directeur IT van De Amersfoortse.

Hoe heet het koor?
De Eemzangers. Genoemd naar de rivier die bij Amersfoort ontspringt. De enige rivier die uitsluitend door ons land loopt. De meeste zangers komen uit de buurt van Baarn.
Op je 50ste opeens in een koor?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in zang. Vooral in opera. Maar altijd passief. Op een gegeven moment leek het me leuk zelf te zingen. Met Eltjo – die ik ken uit de tijd dat ik bij De Amersfoortse werkte en met wie ik altijd contact heb gehouden – heb ik toen gepraat over het oprichten van een eigen koor. In verband daarmee kregen we contact met de Eemzangers. Vervolgens zijn we daar blijven hangen.
Jullie repertoire?
Oud-Nederlandse liedjes, zeemansliederen en smartlappen. Voornamelijk Nederlands, maar ook Engels en Spaans. Voor niet al te ontwikkelde stemmen, zoals de onze, is dat een uitstekend repertoire. We zijn met veertien zangers en een accordeonist. Ik zing overigens het liefst zeemansliederen.
Kost het veel tijd en heb je dat?
Ik moet er tijd voor maken. We repeteren eens in de week. Zo’n drie maal per maand treden we op. Jubilea, bruiloften, bejaardentehuizen. In het hele land.
Zingen maakt gelukkig?
Ik ben wel eens gestresst en heb dan eigenlijk geen zin om naar een repetitie te gaan. Maar ik kom er altijd vrolijk vandaan. Het zingen werkt ontspannend en het is onder elkaar altijd erg gezellig. Ook de optredens zijn leuk. Als we binnenkomen is er gelijk sfeer.
Het laatste optreden?
Rijnmond heeft in het Rotterdamse restaurant Kaat Mossel de nieuwe ziektekostenpolis ZorgboX gepresenteerd. Daar traden de Eemzangers ook op. Ik had daar dus een dubbelfunctie.
Een directeur die het intermediair toezingt!
Ja, dat zal niet vaak voorkomen. Ik had er zelf aanvankelijk m’n twijfels over. Maar de reacties waren leuk.
Tenor Martin Kerkhof (links) zingt op de Rijnmond-presentatie vol overgave een levenslied. Collega-zangers Eltjo Jongsma (bariton) en Henk van Savooyen (tenor) zijn op de foto niet te zien.

Reageer op dit artikel