nieuws

Topman Yarden tamelijk groen in verzekeringsland

Archief

Hij werkte achttien jaar in de vervoersbranche en krap een jaar bij Zilveren Kruis Achmea en geeft nu leiding aan Yarden, een van de grotere natura-uitvaartcombinaties in ons land. Qua ervaring in de branche is de 41-jarige Peter van Wageningen dus tamelijk groen. Hij zit er net een paar dagen, maar is al goed ingewerkt. Wat hem direct opviel en wat hij een van de meest essentiële dingen in de branche vindt is “de zorgvuldigheid, de aandacht en het respect voor overledenen en nabestaanden”. Dat treft hij bij Yarden tot zijn vreugde in ruime mate aan. Ook bevlogen vertelt hij over de vereniging Yarden van waaruit – door de provinciale afdelingen – bijeenkomsten worden gehouden over de diverse aspecten van het levenseinde. “Onlangs is bijvoorbeeld in één van onze crematoria een bijeenkomst geweest over euthanasie”, zegt Van Wageningen. “Ook zorgen wij ervoor dat vrijwilligers worden opgeleid om met stervenden en nabestaanden te praten. De vereniging heeft dat opgezet en stuurt dat aan.”

In de branche openbaar vervoer heeft Van Wageningen zijn sporen verdiend met het begeleiden van fusies en integratieprocessen. Bovendien heeft hij via zijn nevenactiviteiten ook in andere sectoren bestuurlijke ervaring opgedaan. Het is deze ervaring die hem op de stoel van directievoorzitter van Yarden (die sinds de fusie bezet was door een interim-manager) heeft gebracht. “Wij zijn vorig jaar ontstaan uit een juridische fusie en moeten nu intern de zaken integreren. Er moet één bedrijf komen waarin de zaken goed in elkaar steken en dat zich naar buiten toe als een hechte eenheid presenteert.” Dat is geen eenvoudige klus, want het bedrijf – dat is ontstaan uit de uitvaartverzekeraars/verenigingen AVVL en Nuva en het crematoriumbedrijf CVN – heeft 900.000 verzekerden, verzorgt jaarlijks zo’n 29.000 uitvaarten, en bezit 35 uitvaartcentra, zestien crematoria en vier begraafplaatsen.
Ook moet de financiële positie van Yarden – die vorig jaar vooral door de fusie was verzwakt – sterker worden. “Hoewel winst geen doel is, moet het financiële plaatje wel gezond zijn.”
Er wacht Van Wageningen dus een fikse klus. “In drie tot vijf jaar moeten de doelen zijn gerealiseerd.”

Reageer op dit artikel