nieuws

Topland (Avéro Achmea) bouwt loondienstorganisatie af

Archief

Avéro Achmea stopt met de rechtstreekse verkoop van agrarische verzekeringen via zusterorganisatie Topland. Een deel van de directe verzekeringsportefeuille van Topland wordt medio deze maand overgedragen aan de nieuwe maatschap Topteam Agrarische Verzekeringen. Deze maatschap wordt gevormd door zeven (ex-)loondienstadviseurs van Topland.

Topland, eind 1997 naar Deens concept opgericht, had zich tot doel gesteld om binnen vijf jaar een marktaandeel van ongeveer 20% te veroveren in de agrarische sector. Het bedrijf voerde twee pakketten: één voor agrarische ondernemers (Topland Landbouwpolis) en één voor glastuinbouwers en tuincentra (Topland Glastuinbouwpakket).
Nu vijf jaar later is het marktaandeel – uitgedrukt in het aantal polissen – in het segment glastuinbouw gegroeid naar 25%, aldus Avéro Achmea, niet in de laatste plaats door de overname vorig jaar van de glastuinbouwportefeuille (4.650 polissen, e 10 mln premie) van Aegon. In agrarische verzekeringen bleef het marktaandeel beneden de verwachting: 10%.
Afbouwen
Inmiddels is besloten om met ingang van 15 februari Topland als merknaam af te bouwen tot uitsluitend de productnaam Topland-polis, zegt woordvoerder Bertwin Tiemersma. “We hebben besloten niet twee afzonderlijke merknamen in de lucht houden, maar willen wel gebruik blijven maken van de naamsbekendheid die Topland heeft opgebouwd.”
De jongste stap van Avéro Achmea volgt op de integratie van het Topland vorig najaar. Daarbij werd tegelijkertijd gekozen voor de verkoop van Topland-producten via het zelfstandig intermediair.
Portefeuille
Het opheffen van de loondienstorganisatie van Topland gaat gepaard met de verkoop van de via loondienstadviseurs gesloten portefeuille. Dat houdt in dat 20% van de Topland-portefeuille – groot 1.500 tot 2.000 polissen en enkele miljoenen euro’s premie – aan Topteam en twee andere assurantiekantoren zal worden verkocht. “De onderhandelingen daarover zijn nog niet afgerond”, aldus Tiemersma. Het leeuwendeel van de Topland-portefeuille (80%) loopt al via het zelfstandig intermediair.
De helft van de veertien loondienstadviseurs van Topland zal zich verzelfstandigen en de maatschap Topteam Agrarische Verzekeringen vormen. Deze maatschap gaat vijf kantoren in vijf regio’s omvatten: Noord (Huns), Midden (Ederveen), Oost (Saasveld), Zuid (Millingen a/d Rijn) en Zuidwest (Esbeek en Tinte). De overige loondienstadviseurs worden door Avéro Achmea ingezet als ambulant specialisten voor de specialistische ondersteuning van het intermediair.

Reageer op dit artikel