nieuws

Tilburgs instituut voor pensioenonderzoek

Archief

Wetenschapper Lans Bovenberg start in Tilburg het instituut Netspar, dat zich gaat bezighouden met onderzoek, onderwijs en kennisuitwisseling over levensloop, pensioen en vergrijzing.

Netspar (Netherlands Studies on Pensions Aging and Retirement) wordt gefinancierd door Bovenberg zelf (e 1,5 mln van de door hem gewonnen Spinozaprijs) en door giften (e 150.000 per jaar) van founding members als de verzekeraars ING, Interpolis en Achmea en de pensioenfondsen ABP en PGGM. In het Financieele Dagblad stelt Bovenberg dat “dit de eerste serieuze poging is om een sociaal-wetenschappelijk topinstituut voor de financiële dienstensector op te richten”.
Het onderzoek en het onderwijs richten zich op het individuele gedrag van mensen over de levensloop, op het beleid van pensioenfondsen en dat van andere financiële instellingen zoals verzekeraars, én op de macro-economische gevolgen van pensioenen en vergrijzing. Bovenberg laat zich in de leiding van Netspar bijstaan door Arie Kapteyn en Theo Nijman.

Reageer op dit artikel