nieuws

Teakhoutaanbieder op zoek naar tussenpersonen

Archief

Teakhoutaanbieder Terra Vitalis wil onder meer via assurantietussenpersonen klanten aantrekken voor beleggingen in teakhout.

Terra Vitalis is een internationaal opererende club, die in HBS (Haarlem Business Services) een eigen verkooporganisatie heeft. Het teakhoutproduct – beleggen in plantages in Costa Rica – wordt sinds een jaar aangeboden en dat kan binnenkort ook via de assurantietussenpersoon.
Terra Vitalis start nog deze maand met een uitgebreide reclamecampagne, die onder meer bestaat uit televisiecommercials. Verder maakt de organisatie haar opwachting op de Beurs Geldzaken, sponsort ze de Floriade en Haarlem Jazz Stad, evenals het tv-programma Big Diet.
Betrouwbaar?
“Het product van Terra Vitalis is economisch, ecologisch en sociaal verantwoord”, zo staat er op de website (www.terra-vitalis.nl). Duurzame bosbouw, reductie van wildkap, behoud van tropische bossen en reductie van het broeikaseffect zijn alle goede doelen die de belegger kan steunen. Daartegenover staan, na twintig jaar, fraaie rendementen. Een “conservatieve” inschatting van het gemiddelde jaarrendement komt volgens Terra Vitalis op 10,5%.
Terra Vitalis doet naarstig pogingen om het vertrouwen van consumenten te winnen. Daartoe is er een stichtingsbestuur ingesteld, alsmede een raad van toezicht en een trust. Het effect is wat averechts: zo’n constructie roept vraagtekens op. De poging om vertrouwen te wekken, wordt vervolgd door te schermen met de betrokkenheid van PricewaterhouseCoopers – weliswaar het filiaal in Costa Rica -, een Iers staatsbedrijf en voormalig Stork- en Océ-topman Jan Hovers.
Geld lenen
Terra Vitalis prijst vooral de optie aan om geld te lenen voor het beleggen in teakhout. “Dan is vanaf dag één een groot bedrag aan het werk.” De leningen kunnen worden gesloten via het Utrechtse assurantiekantoor Finles. Terra Vitalis meldt dat Finles voor beleggingsactiviteiten vergunningen heeft van De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer. Voor de goede orde: het product van Terra Vitalis valt niet onder dit toezicht.
Finles betrekt de financieringen van de Nederlandse Voorschotbank (SNS Reaal) en van Fortis Bank. Finles blijkt naast Terra Vitalis ook in consumptief krediet te bemiddelen voor klanten van een andere teakhoutaanbieder, Goodwood Investments. “Die partijen benaderen ons, omdat wij binnen onze banklicentie kredieten mogen verstrekken”, aldus Yvonne van Dam, manager Bancaire Diensten van Finles.
Van Dam heeft weinig bedenkingen bij de teakhoutactiviteiten. “We hebben een zorgplicht-onderzoek gedaan naar het bedrijf en ons oordeel is dat Terra Vitalis een goed aanbieder is. Over het product teak of de waarde ervan als belegging kunnen we geen oordeel geven. Het zijn overigens niet ónze klanten, maar klanten van Terra Vitalis waarvoor wij in krediet bemiddelen.”

Reageer op dit artikel