nieuws

Successierecht over geleasd aandelenpakket

Archief

De waarde van geleasde aandelen zijn voor erfgenamen een voor de Successiewet belaste verkrijging, ondanks dat het aangiftebiljet geen melding maakt van aandelenlease.

Dat heeft het Hof in Amsterdam onlangs beslist in een zaak van vier erfgenamen van een in april 2000 overleden vrouw. Zij had twee leasecontracten lopen bij Legio Lease, één met een looptijd van zestig maanden met aandelen van ABN Amro en KPN en één met een looptijd van 36 maanden met louter Aegon-aandelen. De erfgenamen hebben na het overlijden niet gekozen voor kosteloze beëindiging van het contract, maar voor voortzetting daarvan.
Volgens het Hof Amsterdam is het aandelenpakket aan successierecht onderhevig. De geleasde aandelen hoeven niet tegen hun beurswaarde (e 35.961) te worden gewaardeerd, omdat de verkrijgers de aandelen vóór de einddatum van de contracten niet kunnen vervreemden. De “waardedrukkende factor wegens incourantheid” is 10% van de beurswaarde. De resterende betalingsverplichtingen aan Legio Lease (e 15.924) mogen in mindering worden gebracht. (Hof Amsterdam, nr. 01.03302)

Reageer op dit artikel