nieuws

Strandhuisjes niet meer verzekerd

Archief

De vijf verzekeraars, ASR, Avéro Achmea, AXA, Delta Lloyd en Noordhollandsche van 1816, stoppen met het verzekeren van strandhuisjes. Aanleiding is de grote brand begin dit jaar waarbij 163 strandhuisjes in vlammen opgingen en de schade voor de verzekeraars uitkwam op e 1,8 mln.

Avéro Achmea laat weten al jaren geen strandhuisjes meer te verzekeren. “Dat dit nog in de boeken staat, komt door een portefeuille die wij vorig jaar hebben overgenomen. Onderdeel van de deal was dat we deze strandhuisjes ook zouden verzekeren. De strandhuisjes lopen via Connect Assuradeuren. Ik wil benadrukken dat we de lopende polissen op dit moment niet opzeggen. Het zou kunnen dat Connect Assuradeuren besluit dit per premievervaldatum te doen”, aldus woordvoerder Bertwin Tiemersma.
Ook AXA stopt met het verzekeren. “Dat is overigens niet ingegeven door de brand bij IJmuiden. We waren dit al veel langer van plan in verband met de bouw-aard van de strandhuisjes.” Fortis ASR laat weten te stoppen in verband met het cumulatie-risico, als er één in brand vliegt volgt de rest. “Als de huisjes zo dicht op elkaar staan, is dat risico te groot.”
Kees Bennis, directeur van Connect Assuradeuren, kan zich vinden in het besluit van de verzekeraars. “Na zo’n grote schade wordt het risico opnieuw beoordeeld. Het cumulatie-risico is te groot, dat maak je in de premie nooit meer goed. De schade voor de eigenaren wordt netjes afgewikkeld. Gelijktijdig met de opzegging ontvangen gedupeerden een alternatief voor continuatie van OOM Verzekeringen aangeboden.”
Bennis windt zich op over uitspraken van Interpolis in het Algemeen Dagblad. “Het is een gotspe dat Interpolis durft te zeggen dat zij die strandhuisjes nooit verzekerd zouden hebben. Deze polissen hebben wij van Interpolis meegenomen, toen wij als Connect Assuradeuren van start gingen. Interpolis heeft deze strandhuisjes juist geaccepteerd.”
Wim Willems (Interpolis) reageert: “Ik heb aan het Algemeen Dagblad gezegd hoe wij op dít moment aankijken tegen het verzekeren van strandhuisjes. De situatie in IJmuiden, centrale opslag op een buitenterrein boven op elkaar, verzekeren wij vandaag de dag niet meer. Dat laat onverlet dat wij deze risico’s blijven verzekeren, mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Strandhuisjes opgeslagen in een droge, lege bedrijfsruimte, vrij van vandalisme, zouden wij wel verzekeren.”
OOM
OOM Verzekeringen, dat e 500.000 voor zijn kiezen kreeg bij de brand in IJmuiden, stopt niet met het verzekeren van de strandhuisjes. “Wij kunnen dit soort risico’s blijven verzekeren omdat wij een hogere premie vragen dan een ‘gewone’ verzekeraar. Wij gaan wel het gesprek aan met de beheerders en de eigenaren van de strandhuisjes om in de toekomst dit soort cumulatie-risico’s te voorkomen.”
OOM vergoedt alleen de dagwaarde van de huisjes. “Dit soort huisjes zijn vaak al heel lang in de familie en de dagwaarde is vaak niet veel meer. Als je ook nog eens onderverzekerd bent, zijn de druiven wel heel zuur.”

Reageer op dit artikel