nieuws

Stormschade geschat op zo’n 200 miljoen

Archief

De totale schade als gevolg van de storm die eind oktober ons land teisterde, wordt door het Verbond van Verzekeraars geschat op e 200 mln. De totale stormschade dit jaar bedraagt voorlopig e 300 mln.

Daarmee is 2002 het slechtste stormjaar sinds 1990, toen vooral vanwege de zware januaristorm voor e 800 mln aan schade werd geleden. Vooral woonhuizen en bedrijfsgebouwen hebben schade opgelopen.
Bij Interpolis werd voor e 37 mln aan schade gemeld. “De verwachting is dat het heel langzaam naar de e 40 mln zal kruipen”, zegt woordvoerder Marco Simmers. Van het schadebedrag is e 21 mln afkomstig uit de agrarische sector, waarvan e 15 mln in de glastuinbouw. Daar werden 25 grotere schades gemeld, waarbij 12.500 gebroken ruiten.
Onderlinge Bossen, waar ca. 2.300 boseigenaren zijn verzekerd, heeft tot nog toe zo’n honderd meldingen binnengekregen. “Naar verwachting komen we uit op een schadepost van e 500.000. Dat is minder dan wij voorzien hadden. Maar wij verwachten dat er nog enkele tientallen meldingen zullen komen van de grotere boseigenaren, die eerst de schade herstellen en dan de schade opnemen. De laatste meldingen zullen dus de hoogste zijn. Overigens hebben niet al onze verzekerden dekking voor stormschade”, zegt een woordvoerder. De schade aan bossen wordt gemeten aan de hand van het aantal kubieke meters gestreken hout. Voor de uitkering wordt gekeken naar het percentage van de verzekerde oppervlakte die is beschadigd.
Aan de Billitonlaan in Vlaardingen waaide een compleet dak van tien woningen af.

Reageer op dit artikel