nieuws

Stevige jaarwinst helpt Qua Raad weer uit dal

Archief

Qua Raad heeft vorig jaar een positief bedrijfsresultaat behaald van ongeveer e 1,4 mln. Het Amersfoortse intermediairbedrijf ziet de toekomst weer zonnig in: het personeelsbestand groeit en het productaanbod wordt dit jaar uitgebreid met onder meer hypotheken.

Uit de gevarenzone is de onderneming nog niet. Over het officieel afgeronde boekjaar 2001 werd, net als in 2000, een verlies van bijna één miljoen euro behaald. De omzet steeg dat jaar met 5% tot e 9,3 (8,8) mln, waarvan e 9,0 (8,0) mln afkomstig uit assurantieprovisies en e 0,3 (0,8) mln uit de vrijval van de voorziening royementen.
Door de bedrijfsverliezen was de vermogenspositie eind 2001 liefst e 3,1 mln negatief geworden. “Duurzame voortzetting van de bedrijfsactiviteiten is echter niet onmogelijk”, zo stelt de directie in de recent gedeponeerde jaarstukken. Daarin rept zij tevens over “een positieve kasstroom met ingang van de tweede helft van 2001”. Definitieve cijfers over 2002 zijn nog niet voorhanden, maar volgens algemeen directeur Janique Restiaens zal de winst rond de e 1,4 mln uitkomen.
Kantoorpand
Het eigen vermogen moet verder een injectie krijgen uit de verkoop van het – oorspronkelijk voor Qua Raad zelf gebouwde – kantoorpand aan het Ruimteveer in Amersfoort. De bijschrijving is afhankelijk van de verkoopprijs, die naar verwachting meer zal zijn dan de bij Bouwfonds lopende hypothecaire lening van e 9,0 mln. Het pand is voor de duur van tien jaar verhuurd aan een bankinstelling.
Qua Raad huist zelf elders in Amersfoort en heeft nevenvestigingen in Zwolle en Nijmegen. Het kantoor heeft 350 mensen in dienst – in fte 160 – waarvan er 70 actief zijn in de buitendienst en 230 in de telemarketing.
Productaanbod
“We zijn terug gegaan naar onze basis: lijfrente- en pensioenverzekeringen”, zo verklaart Restiaens het succes van Qua Raad in 2002. De producten worden voornamelijk betrokken van Aegon en Hooge Huys.
Qua Raad werkt momenteel aan een verbreding van het productaanbod met hypotheken, consumptief krediet, beleggingsproducten en uitvaartverzekeringen. “Die producten zijn alleen beschikbaar voor onze ervaren adviseurs. Een junior-accountmanager concentreert zich eerst op één product”, aldus Restiaens. Ze heeft verder nog plannen voor het aanbieden van schadeverzekeringen in samenwerking met een direct-writer.
Na de herstructurering van de Qua Raad-vennootschappen is Restiaens de enig aandeelhouder geworden van Qua Raad Holding. De directie voert ze samen met Jan Laheij. Directielid Michiel Vermeulen is vertrokken naar het aan Conservatrix gelieerde Dorwaal Assurantiegroep.
Janique Restiaens: “Qua Raad verbreedt met hypotheken, consumptief krediet en uitvaartverzekeringen”.

Reageer op dit artikel