nieuws

‘Stel keurmerk veilig wonen verplicht’

Archief

Alle woningen in Nederland moeten verplicht het politiekeurmerk veilig wonen krijgen, vindt korpschef Bernard Welten van het Groninger politiekorps. Hij verwacht dat daardoor het aantal inbraken fors zal dalen.

Veel woningen zijn niet goed tegen inbraak beveiligd en bovendien is slechts een klein percentage voorzien van het kwaliteitskeurmerk van de politie. Woningen die wel voorzien zijn van het keurmerk, blijken nauwelijks getroffen te worden door inbraken.
Bij nieuwbouwprojecten wordt steeds vaker gewerkt met de keurmerkeisen, maar bij bestaande woningen is dat minder. Daarom zou voor alle woningen het keurmerk verplicht moeten worden, vindt de korpschef.
Welten stelt dat het inbraakrisico fors naar beneden kan: “Het is duidelijk dat een investering tot vele honderden euro’s niet voor iedereen makkelijk te betalen is, maar wanneer verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld bij het vaststellen van de premie eigenaren van veilige woningen tegemoet zouden komen, kan dat iets van de financiële pijn verzachten”.

Reageer op dit artikel