nieuws

Steeds meer werkgevers eigen-risicodrager WAO

Archief

Begin dit jaar droeg 1,3% van de 371.308 werkgevers in ons land het eigen-risico voor de WAO. In 1998 was dit 0,1%.

Van de huidige 4.731 eigen-risicodragers is 20% aan te merken als grote werkgever en 80% als kleine werkgever (werkgevers met een totale loonsom van maximaal vijftien maal de gemiddelde loonsom per werknemer in ons land). Samen hebben zij een aandeel van 5,8% van de totale loonsom waarover WAO-premie wordt geheven. Dit meldt het UWV, de Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen. Het UWV weet niet welke percentages eigen-risicodragers zich voor het risico hebben verzekerd of daarvoor een bankgarantie hebben.
Van de werkgevers in de verzekerings- en ziekenhuissector is 4,5% eigen-risicodrager voor de WAO. De grafische industrie en de banksector staan aan kop met respectievelijk 48% en 44%. De mogelijkheid om zelf risico te dragen voor de WAO werd in 1997 ingesteld.

Reageer op dit artikel