nieuws

STE door het leven als Autoriteit-FM

Archief

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft zichzelf omgedoopt in Autoriteit-FM, waarbij de F en de M staan voor Financiële Markten.

De Autoriteit Financiële Markten kan niet de gewenste afkorting AFM gebruiken, omdat een financiële instelling in Nieuwegein (een adviseur in bedrijfsfinancieringen) de afkorting al als merk heeft gedeponeerd. De nieuwe naam voor de STE is een uitvloeisel van de nota ‘Herziening van het toezicht op de financiële marktsector’ van het Ministerie van Financiën.
Volgens die nota, die overigens nog bekrachtigd moet worden door het parlement, maakt de sectorale indeling van het toezicht plaats voor een functionele indeling in prudentieel en gedragstoezicht. Sinds het begin van deze maand claimt de Autoriteit-FM de rol van gedragstoezichthouder op de financiële markten, waaronder de assurantiemarkt. “Dat toezicht heeft als doel het bevorderen van een ordelijk en transparant marktproces, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en in dat verband bescherming van de consument”, zo meldt de instelling die wordt aangestuurd door Arthur Docters van Leeuwen.
De eerste taak van de Autoriteit-FM is toezicht houden op de invoering van de Financiële Bijsluiter. Verder gaat de instelling toezicht houden op de naleving van de Wet consumentenkrediet, nu nog een taak van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgende stappen zijn, per 1 juli, toezicht op beleggingsinstellingen (nu nog taak van DNB) en overdracht van het prudentieel toezicht op effecteninstellingen aan DNB.
Nieuwe ontwikkelingen zijn onder meer te volgen op de vernieuwde website www.autoriteit-fm.nl.

Reageer op dit artikel