nieuws

Stad Rotterdam stapt uit Wuthrich, SNS Reaal komt erin

Archief

Het Utrechtse intermediairbedrijf Wuthrich is niet langer voor 90% eigendom van Stad Rotterdam. Directeur Dirk de Graaf heeft zijn aandelenbelang uitgebreid van 10% naar 55%, terwijl SNS Reaal de resterende 45% heeft gekocht.

Stad Rotterdam raakte vorig jaar zomer in conflict met assurantiemakelaar en volmachtbedrijf Wuthrich. Inzicht in de volmachtportefeuille was inzet van het dispuut, dat zelfs leidde tot een kort geding voor de Utrechtse rechtbank. In dat geding eiste grootaandeelhouder Stad Rotterdam het opstappen van directeur De Graaf en aanstelling van voormalig UAP-bestuurder André Blom als interim-directeur.
Op last van de Utrechtse rechtbank werd een heuse bemiddelaar aangesteld: oud-verzekeringstopman Joop Waterreus. Waterreus stelde zich ten doel binnen veertien dagen tot een oplossing te komen. Uiteindelijk blijken Wuthrich en Stad Rotterdam nog ruim een jaar tot elkaar veroordeeld te zijn geweest. Eén van de drie oplossingen die Waterreus aandroeg was het uitkopen van Stad Rotterdam als aandeelhouder.
Miljoenen
Wuthrich-directeur De Graaf zegt dat die optie de voorkeur had, maar dat die optie wel de nodige tijd vergde. “Met het uitkopen van Stad Rotterdam zijn uiteindelijk enkele tientallen miljoenen guldens gemoeid, dus dat is niet één-twee-drie geregeld.” Wuthrich was eind 2000 goed voor een balanstotaal van e 3,9 mln en een nettoresultaat van e 0,7 mln.
Stad Rotterdam, dat in 1995 aandeelhouder werd van Wuthrich, heeft 45% van de Wuthrich-aandelen verkocht aan De Graaf, terwijl SNS Reaal de andere 45% heeft gekocht. SNS Reaal zegt dit jaar in totaal zes aandelenbelangen in assurantiekantoren te hebben genomen. Het totale aantal participaties van SNS Reaal ligt nu tussen de vijftien en twintig.
Volmacht
Ondanks het conflict met De Graaf blijft Stad Rotterdam volmachtgever van Wuthrich. “Dat is een erekwestie”, vindt De Graaf. “We hebben een geschil gehad over de onafhankelijkheid en het inkoopbeleid, maar dat staat los van het zaken doen met ASR-verzekeraars.”
Maar heeft ‘de Stad’ niet overwogen om de volmacht in te trekken?
voor een continuatie van onze relatie.”
Het Utrechtse assuradeurenbedrijf (55 medewerkers) heeft volmachten van Stad Rotterdam (al sinds 1948), De Amersfoortse, Delta Lloyd, Aegon, Royal & SunAlliance, DAS Rechtsbijstand, Elvia Reis en Rijnmond. Per 1 januari zijn daar bijgekomen: Avéro en Bovemij. “De laatste, voor de garagewereld, is redelijk uniek”, aldus De Graaf. Voor zover bekend heeft Bovemij bij nog vijf andere intermediairbedrijven een volmacht uitstaan.

Reageer op dit artikel