nieuws

SRK mag bevolkingsregisters inzien

Archief

SRK Rechtsbijstand heeft via de rechter de principiële uitspraak afgedwongen dat zijn medewerkers toegang krijgen tot informatie bij de Gemeentelijke Basis Administratie (bevolkingsregister).

De uitspraak door de rechtbank in Rotterdam heeft betrekking op de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) van Rotterdam. Dankzij de uitspraak gaan voor SRK-medewerkers nu ook de deuren van andere GBA’s in ons land open. “In het verleden kon iedereen tegen betaling de bevolkingsregisters raadplegen, maar sinds de invoering van de Wet Bescherming Persoonsgegevens in 2001 mogen nog maar een beperkt aantal instanties dit”, zegt SRK-directeur Alexander van Voorst Vader. Advocaten en deurwaarders hebben toegang tot de informatie en hoewel SRK advocaten in dienst heeft die dus toegang tot de GBA’s hebben, vindt SRK dit te omslachtig. “Een SRK-medewerker die aan een GBA een schriftelijk verzoek om informatie wilde versturen, moest zich daarvoor tot een collega wenden die als advocaat staat ingeschreven.” Van Voorts Vader: “Het is en principiële uitspraak die uiteraard ook geldt voor andere organisaties zoals de onze die rechtsbijstand uitvoeren.”

Reageer op dit artikel