nieuws

Sport verbroedert en verloedert

Archief

Sport verbroedert en verloedert

In de afgelopen jaren brachten de wintermaanden herhaaldelijk spanningen aan het licht tussen schaatssponsors als Aegon, Spaar Select en DSB. In de afgelopen weken, tijdens de Olympische Winterspelen, was het onderlinge klimaat echter beduidend anders. Voorbeelden? Wat te zeggen van de schaatssite van TVM met daarop een ‘levende’ banner die doorlinkt naar de schaatssite van Aegon. En op de site van Spaar Select staan ook de concurrerende schaatsploegen gepresenteerd, inclusief een bedrijfsprofiel van de betrokken sponsors. (Alleen is het wel slordig, dat volgens de Spaar Select-site de ploeg van DSB wordt getraind door Leen Pfrommer en dat Marianne Timmer daar is weggegaan om een eigen ploeg te beginnen, terwijl ze tegenwoordig nota bene deel uitmaakt van de ploeg van Spaar Select).
De ‘verkeerde’ foto
Dus nu eens geen wapengekletter tussen de sponsors onderling. Toch werd tijdens de Olympische Spelen de harmonie wreed verstoord. Het begon op maandag 11 februari. In tal van kranten staat een advertentie met een foto van Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage samen met scheidend Aegon-topman Kees Storm. Er vallen een paar dingen direct op: in vergelijking met de enorme Olympische gouden plak heeft de schaatser een kleine medaille in zijn hand en bovendien is hij anders gekleed dan op alle andere foto’s die uit Salt Lake City komen. Bij nadere beschouwing blijkt het een archieffoto te zijn. Meestal doet ‘archief’ iets stoffigs veronderstellen, maar in dit geval is de foto slechts een maand oud, want er staat bij vermeld ‘Erfurt 2002′.
Waarom heeft Aegon niet op deze Olympische titel ingehaakt met een actuele foto uit Salt Lake City? Was het misschien niet alleen een eerbetoon aan de schaatser maar ook aan de (mogelijk niet in Salt Lake City aanwezige) Storm?
De aap kwam snel uit de mouw: Aegon mócht helemaal geen publiciteitsfoto’s maken in Salt Lake City, want (‘regels zijn regels’) Aegon is weliswaar 25 jaar schaatsfan, maar geen sponsor van NOC*NSF. En het zijn alleen de sponsors van NOC*NSF die een illustratieve link met de Spelen mogen leggen. Zelfs de Erfurt-truc schoot NOC*NSF in het verkeerde keelgat.
De aap bleek vervolgens ook nog een muis met een bizar staartje te zijn, want voormalig staatssecretaris Erica Terpstra kwam enkele dagen later klem te zitten in het publiciteitsconflict tussen Aegon en NOC*NSF. Terpsta mocht na haar reguliere ‘NOC-bezoek’ van een week niet gaan logeren in de inmiddels beroemde portiekwoning die Aegon vlakbij het schaatsstadion had gehuurd. Als bestuurslid van het NOC zou Terpstra dan heulen met de vijand.
Toen ontspon zich in alle media een soap. Had Aegon Terpstra onderdak aangeboden of had Terpstra om een slaapplaats gebedeld teneinde haar verblijf bij de Spelen te kunnen verlengen? Direct na haar terugkeer in Nederland werd telefonisch, in aanwezigheid van journalisten, een twistgesprek gevoerd tussen Aegon-woordvoerder Jan Driessen en Erica Terpstra. Wie had wie gevraagd? De lezing van Terpstra werd nadrukkelijk bestreden door Driessen. Uiteindelijk mengde topman Storm zich in het gesprek om de zaak te sussen.
In elk geval is ‘Salt Lake City’ aan de orde geweest tijdens de Europese Kampioenschappen in Erfurt. Daar is Aegon met een groot aantal tussenpersonen en klanten naartoe geweest. Terpstra en Storm waren daar ook bij.
De bestuursvoorzitter bleef vervolgens in schaatssferen, zo blijkt uit de jongste editie van AegonWise. In zijn column schrijft Storm: “Een week daarna zat ik als supporter op de tribune in Heerenveen met twee Aegon-tattoo’s op de wangen. Het verwijderen ervan had tot resultaat dat mijn wang er een beetje uitzag als die van president Bush na zijn pretzelavontuur. Maar voor de goede Aegon-zaak hebben we veel over, nietwaar?”
Wel een erg dure fiets
Gezien het onderwerp van de fout kan hij er nog wel om lachen, maar eigenlijk is het voor de Middelburgse tussenpersoon Bas de Bruyne een zoveelste steen des aanstoots. Het blijft bij tal van verzekeraars maar aanmodderen met de kwaliteit van de administratie, vindt hij.
We praten in dit geval over de verzekering van een zogeheten opoe-fiets. Dat ding kost e 199,20. De Bruyne krijgt een polis van een rijwielverzekering van Stad Rotterdam waarop voor een driejarig contract een premie van maar liefst e 4.780,80 verschuldigd is. Want ondanks het gegeven dat volgens het tarievenboek fietsen van maximaal e 1.900 verzekerd kunnen worden, vermeldt de polis als verzekerd bedrag e 19.920,-.
Huiskamervraag: herkent u hem?
Ja, hij lijkt verdraaid veel op iemand die we kennen. Die tevreden glimlach om die brede mond. Zeg, is dat niet…? Inderdaad, het is ‘m: Rob van Lunteren, de banketbakker van Nationale-Nederlanden die met een aantal pensioenbreuken kampt. Voordat hij in de bakkerijwereld terecht kwam, heeft Van Lunteren elf andere beroepen uitgeoefend. Deze foto is gemaakt tijdens zijn eerste job: ober in een bistro.
Sterk imago
Dat imago’s best wel een stootje kunnen velen, bewijst Aegon. Ondanks diverse landelijk belichte affaires, zoals met Wilko Rozeboom c.s. en rondom de Bouwman Groep, geniet het concern een prima reputatie. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat is gehouden onder 1.604 lezers van het tijdschrift Reader’s Digest, in de wandeling ‘Het Beste’.
In dat onderzoek stond op allerlei terreinen als vraag centraal ‘wie is het meest betrouwbaar’. Daarbij scoorde Aegon met 12% het hoogst in de verzekeringsbranche. Aegon was net iets beter dan Nationale-Nederlanden en Univé, die elk 11% boekten.
Britse voetbalbond en verzekeraars betichten elkaar van vuil spel
De Engelse voetbalbond (FA) beschuldigt verzekeraars van het vertragen van de introductie van een collectieve personenschadeverzekering voor de spelers van alle 44.000 aangesloten voetbalclubs. De voetbalbond heeft de afgelopen drie jaar geprobeerd een oplossing te vinden voor de financiële gevolgen als een voetballer tijdens een wedstrijd lichamelijk letsel oploopt, danwel door een geblesseerde tegenstander aansprakelijk wordt gesteld.
Vier verzekeraars hadden belangstelling getoond om met de FA te gaan onderhandelen, maar inmiddels hebben zij zich allemaal teruggetrokken. De voetbalbond wijt dit onder meer aan de verhardende verzekeringsmarkt, maar ook aan de opstelling van verzekeraars die de premies voor dit soort risico’s fors hebben verhoogd, maar daarnaast ook individuele aanbiedingen aan clubs doen. Een woordvoerder van één van de betrokken verzekeraars verwijt juist de FA ‘vuil spel’. Volgens hem onderhandelt de bond helemaal niet over een collectief contract, maar probeert zij door druk uit te oefenen individuele successen voor clubs te boeken. Hierdoor worden de verzekeraars opgescheept met een ‘collectief contract vol gaten’ en met individuele voetballers die weigeren mee te doen. Volgens de FA hebben inmiddels 40 van de 54 regionale voetbalbonden een aansprakelijkheidsdekking voor alle aangesloten clubs en bieden 13 regio’s in aanvulling daarop de leden bovendien een dekking tegen personenschade. = = = = = = = Internet? Nou ik geloof het well!

Reageer op dit artikel