nieuws

Spaarloonspecialist KSK op de klippen

Archief

Spaarloonspecialist KSK Partners in Assurantiën in Rotterdam is vorige week op eigen aanvraag failliet verklaard. Het bedrijf, waarvan bijna 90% van de aandelen in handen is van De Goudse, zit met een schuldenlast van enkele miljoenen euro’s. De 36 werknemers wacht het onvermijdelijke ontslag.

Directeur en mede-aandeelhouder Frans Heeren stelde enkele maanden geleden een reorganisatieplan op. Dit plan voorzag onder meer in het ontslag van veertien medewerkers. Nadat Heeren met hartklachten in een ziekenhuis was opgenomen, werd midden juli interim-manager René Nouwen ingehuurd om het reorganisatieplan uit te voeren. Nouwen kwam al snel tot de conclusie dat KSK helemaal geen perspectief meer had.
Bedrijfssparen
KSK Advies Groep werd in mei 1993 operationeel, onder leiding van Henk Kramer, Henk van Santen en José Kester, die afkomstig waren van de loondienstorganisatie Unas (UAP/AXA). Het bedrijf stortte zich op de destijds lucratieve markt van bedrijfssparen.
De klantenkring bestond vooral uit overheidsinstellingen, zoals de gemeente Rotterdam (20.000 medewerkers) en de regiopolitie Rijnmond (7.000 medewerkers). KSK groeide snel in omvang en telde al gauw zeventig man personeel.
Het driekoppige management, dat 90% van de aandelen bezat, kon de weelde van de snelle groei niet dragen. “De directie leefde ver boven haar stand”, lieten diverse ex-medewerkers begin vorig jaar aan AssurantieMagazine weten. Zij spraken van de aanschaf van peperdure auto’s en abnormaal hoge salarissen. Naarmate de markt voor het bedrijfssparen verzadigde, liepen de inkomsten terug. Er ontstonden financiële problemen die in 2000 voor hofleverancier De Goudse aanleiding waren om in de bres te springen. De maatschappij, die al vanaf 1996 een belang van 5% in KSK had, breidde haar belang uit tot bijna 90%, door de oorspronkelijke directie uit te kopen.
In opdracht van de verzekeraar moest directeur Frans Heeren de nodige maatregelen treffen. Het ging daarbij om het ontslag van vooral beter betaalde werknemers. De Goudse sprong bij met leningen van in totaal circa e 1,4 mln. De marktomstandigheden werden er echter in de afgelopen twee jaar niet beter op.
Aankloppen
In het afgelopen voorjaar werd herhaaldelijk bij De Goudse aangeklopt, omdat er onvoldoende geld was om de salarissen te betalen. In augustus vond De Goudse dat hier maar eens een punt achter moest worden gezet.
Vorige week maandag werd tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders besloten om zelf het faillissement aan te vragen. Deze ‘eigen aangifte’ werd al de volgende dag door de Rotterdamse rechtbank gehonoreerd.
Het kantoor van KSK aan de Innsbruckweg in Rotterdam.

Reageer op dit artikel