nieuws

Spaan (Nijmegen) raakt in opspraak

Archief

Spaan Adviesgroep, actief in Nijmegen en Wijchen, is in opspraak geraakt. Boze klanten zoeken vergeefs naar eigenaar Hein Spaan en diens zoon, geldverstrekker Interbank heeft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) melding gemaakt van onregelmatigheden en de politie Nijmegen heeft de zaak in onderzoek.

Uit verhalen van klanten van Spaan ontstaat een beeld dat de Nijmeegse assurantie- en kredietbemiddelaar er vreemde leenconstructies op nahield. Zo zouden zeker honderd klanten bij IDM (Interbank) doorlopende kredieten zijn aangegaan om vervolgens een volmacht te verlenen aan Spaan Financieringen. Spaan zou de rente en aflossingen hebben betaald en als bonus jaarlijks 12% rente hebben uitgekeerd. Lucratieve beleggingen via de Spaan Holding zouden die ‘bonusuitkeringen’ mogelijk hebben gemaakt.
“Natuurlijk denk je eerst dat het niet waar kan zijn”, aldus een nu verontruste klant. “Maar een heleboel mensen op de voetbalclub (Trajanus, red.) deden eraan mee en sommigen al jaren. En als Henkie en Pietje zeggen dat ze al jaren 12% krijgen uitgekeerd van Spaan, alleen maar door een keer een handtekening onder een kredietovereenkomst te zetten, dan denk ik ‘waarom ik niet?’.”
Drie dagen druk
Klanten zouden elke maand de acceptgiro’s van IDM doorsturen naar Spaan, die voor de betalingen zorgde. IDM Bank kent zelf inmiddels een andere manier van betalen. “Het schijnt dat medewerkers van Spaan drie dagen in de maand druk waren om bij alle klanten de bedragen voor rente en aflossingen contant te betalen, zodat die mensen ons weer keurig konden betalen”, zegt directeur Frits van Gorp. “Anders zou het ons natuurlijk zijn opgevallen, dat betalingen van honderden leningen door Spaan werden verricht.” Volgens Van Gorp is Spaan Adviesgroep jarenlang een goede relatie geweest van IDM.
In hoeverre Spaan ook beschikte over een volmacht voor het opnemen van krediet én daarvan gebruik heeft gemaakt, is onduidelijk. Feit is wel dat het kantoor op het Nijmeegse bedrijventerrein Kerkenbos gesloten is en er op de deur een briefje hangt met ‘wegens omstandigheden gesloten’. De acht medewerkers zijn naar huis gestuurd met de mededeling dat het kantoor failliet is; van zo’n faillissement was op het moment van sluiten van dit blad echter nog geen sprake. Alle ‘behulpzame’ leners zitten nu met een forse restschuld: naar verluidt waren de doorlopende kredieten minimaal e 15.000 groot.
Naast de besloten vennootschap Spaan Holding hebben vader en zoon Spaan nog twee eenmanszaken met zeer uiteenlopende activiteiten en handelsnamen. Spaan Adviesgroep noemt zich ook wel Centenshop en Rijleskrediet, terwijl Spaan Financieringen als andere handelsnamen kent: Fresh-IT, Partygadget (groot- en detailhandel in feestkleding en -artikelen) en Marbogo (im- en export).

Reageer op dit artikel