nieuws

SP beticht Postkrediet van ‘volksverlakkerij’

Archief

Tweede-Kamerlid Agnes Kant (SP) heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen Postkrediet. Volgens Kant zijn de reclames van de DSB-dochter misleidend. De naleving van de reclameregels is ook een belangrijk aandachtspunt in de commissie Klachtenregeling, die onderdeel vormt van het Platform Financiële Dienstverlening.

In de reclamecampagnes wordt geadverteerd met lage rentepercentages voor consumptieve kredieten. Misleidend, vindt de SP, omdat niet wordt vermeld dat de rente kort na het sluiten van de lening worden verhoogd. Een ander misleidend aspect is volgens de SP dat de vermelde rentepercentages worden berekend op basis van 52% belastingaftrek. “De nieuwe Wet Financiële Dienstverlening (WFD) zal aan deze reclames een einde maken, maar dat is op zijn vroegst volgend jaar. De SP hoopt met de klacht deze volksverlakkerij eerder een halt toe te roepen.”
Commissie
Wim de Graaf ziet als bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Financiële Dienstverleners (NVF) toe op de naleving van de reclameregels door de leden. Hij is tevens lid van de commissie Klachtenregeling, die deel uitmaakt van het Platform Financiële Dienstverlening, dat de invoering van de WFD voorbereidt. Hij ijvert voor een betere naleving van de reclameregels en meer sanctiemogelijkheden. “Ik heb regelmatig NVF-leden aangeschreven over reclames waarbij alleen het laagste rentepercentage wordt vermeld. Dat mag niet; je moet daarnaast ook het hoogste percentage vermelden. Er is op dat gebied nog veel werk aan de winkel.”
In de commissie Klachtenregeling heeft De Graaf ervoor gepleit autobedrijven die met financieringen adverteren ook onder de WFD te laten vallen: “Zij stellen in advertenties bijvoorbeeld dat je voor e 99 per maand in een Ford Mondeo kunt rijden. Daarbij wordt niet gemeld dat er wordt uitgegaan van een bepaald inruilbedrag en een deel eigen geld. Daaraan willen wij paal en perk stellen. Wij moeten als kredietverleners bij e 10.000 adverteren met een minimale maandlast van e 200. Dat moet dan ook voor autobedrijven gelden. Er wordt vanuit gegaan dat zij één op één werken met een financieringsmaatschappij, maar dat is niet zo.”
De Graaf wil ook iets doen aan de mazen in de wet op internetgebied. “Je mag niet adverteren met alleen maar het laagste rentetarief. Daar moet je ook het hoogste rentetarief bij vermelden. Op internet kun je dat makkelijk omzeilen door de bezoeker een paar vragen te stellen. Dan geef je namelijk een persoonlijk advies en kun je weer wel met alleen de laagste rente rekenen.”
Maximum
Kredietaanbieders krijgen veel kritiek op het sluiten van aanvullende producten als een betalingsbeschermingspolis, die het leningbedrag en de maandlasten omhoog stuwen. Het NVF-bestuur is van plan deze werkwijze onder de eigen leden aan banden te leggen. “Wij gaan de leden voorstellen om aan consumptieve kredieten een maximum te verbinden voor aanvullende producten”, aldus De Graaf. “Nu komt het voor dat een lening van e 16.000 wordt gesloten, waarvan e 8.000 is bestemd voor een betalingsbeschermingsverzekering. Wij willen een maximum gaan instellen van 15% van de leensom voor aanvullende producten. Wordt er toch voor een hoger percentage aan aanvullende producten gesloten, dan moet daarvan een aantekening worden gemaakt en moet de klant ervoor tekenen.”

Reageer op dit artikel