nieuws

Snelle elektrostep niet wettelijk toegestaan

Archief

De elektrostep is in opkomst. Sinds vijf jaar is deze met een hulpmotor uitgeruste step in Nederland te verkrijgen. Niet alle varianten van het voertuig zijn echter toegestaan.

Een voorbeeld van een elektrostep is de Zappy: zeventien kilo zwaar, maximumsnelheid zestien kilometer per uur. Volgens de wet valt het voertuig, dat vooral in Amerika populair is, onder de categorie snorfiets. De gebruiker moet op het fietspad rijden en een verzekeringsplaatje voeren. Maar het kan ook sneller: op de Vernon bijvoorbeeld. Deze snelheidsduivel is goed voor vijfenveertig kilometer per uur.
De elektrostep is verkrijgbaar vanaf zo’n f 2.000. In Nederland is de Vernon niet toegestaan, vertelt Ruud van Mourick van Ciclo, de dealer die de steps verkoopt: “Van de zeven steps die ik verkoop, zijn er maar twee wettelijk toegestaan. Ik verkoop er veel aan buitenlanders. En aan mensen die een paar centen te verteren hebben. Adam Curry heeft inmiddels zestien steps bij mij gekocht en die rijdt er vaak mee.” Hij is nog nooit aangehouden.
De Zappy is in Nederland wél toegestaan.

Reageer op dit artikel