nieuws

Sallanders dragen tenniskennis over

Archief

Geert-Jan Cath, communicatiemanager van Salland, gaat elke donderdagavond met Linda Pannekoek, webbeheerder bij de zorgverzekeraar, naar een tennishal in Raalte.

Jullie tennissen dus samen?
Dat doen we in de zomer. We zijn beiden lid van dezelfde tennisclub in Deventer en spelen beide op niveau 4.
Wat doen jullie ’s winters in Raalte?
We geven tennistraining aan een groep van twaalf tot veertien gehandicapten die zijn aangesloten bij de Stichting rolstoeltennis Overijssel.
Toch niet aan alle veertien tegelijk?
Nee, want de handicaps verschillen nogal. Er zijn mensen bij die een hersenbloeding hebben gehad en niet kunnen spreken, maar er zijn er ook bij die een baan hebben en zelf met de auto naar de tennishal gaan. We trainen in kleine groepjes met mensen van een vergelijkbaar niveau.
Is zo’n rolstoel wel wendbaar?
Het zijn speciale rolstoelen. Dure dingen. Ze kosten in ieder geval meer dan e 2.000. De rolstoelsporter krijgt daar gelukkig een subsidie voor van de overheid. Uiteraard zijn de spelregels aangepast. De bal mag bijvoorbeeld twee keer stuiten.
Wat doen die mensen in de zomer?
Dan tennissen ze, zonder training, en op eigen initiatief, lekker buiten. De meesten doen ook mee aan toernooien.
Hadden jullie ervaring met gehandicapten?
Nee, beiden niet. Ik moest wel even wennen. In het begin had ik de neiging om te veel te willen helpen. Bijvoorbeeld met een rolstoel uit de auto halen. Dat is dus niet wat ze willen. Ik leer er van. Ook besef ik hierdoor dat het eigenlijk bijzonder is als je kunt lopen en doen wat je wilt.
Ook plezierig?
Het is hartstikke leuk. Dat komt omdat het een enthousiaste groep mensen is. Ze zijn uiteraard zeer gemotiveerd. Als je alleen al ziet hoeveel moeite ze moeten doen om in de tennishal te komen. Onze training duurt van half zes tot zeven uur. Daarna gaan we wat drinken in de kantine. We zitten dan met z’n allen rond een grote tafel en praten over de les, een toernooi of hun baan. Linda en ik gaan hier beslist nog een hele tijd mee door.
Geert-Jan Cath en Linda Pannekoek met hun ‘leerlingen’.

Reageer op dit artikel