nieuws

‘Roepende koekoek’ laat weer van zich horen

Archief

Assurantie- en onroerend-goedmakelaar Arie Willem ’t Hart uit Maassluis roert al jaren de trom over (vermeende) misstanden in de financiële wereld. Onlangs heeft hij de gids ‘Roepende koekoek’ uitgebracht met zijn visie op de woningmarkt in Nederland.

Begin jaren tachtig ontwikkelde ’t Hart, in het dagelijks leven eigenaar van makelaars- en financieel advieskantoor De Witte Zee, onder de naam ‘De Adviseur’ een blad dat was bedoeld als wapen voor het intermediair tegen direct-writers. Dat blad kwam voort uit een ander initiatief van ’t Hart, een boek over hypotheken, dat hij via het intermediair distribueerde. In het midden van de jaren tachtig ging het blad ter ziele.
Nu, bijna twintig jaar later, is een nieuwe uitgave van ’t Hart verschenen onder de titel ‘Roepende koekoek’. Het is een gids die persberichten bevat die ’t Hart de afgelopen anderhalf jaar heeft verspreid. Daarin richt hij zich voornamelijk tegen de in zijn ogen misleidende berichtgeving over de huizenmarkt. De ondertitel luidt niet voor niets: ‘crash huizenmarkt onvermijdelijk’. ’t Hart voorspelt een instorting van de woningmarkt en pleit voor een totale afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, waardoor de prijzen van woningen weer tot een voor starters betaalbaar niveau zullen dalen.
Op geheel eigen wijze geeft ’t Hart in de bundel zijn visie op de woning- en hypotheekmarkt. “Als de koekoek roept, gaat het regenen, zegt het spreekwoord. Maar ondanks een almaar toenemende werkloosheid blijft belangenorganisatie de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tegen beter weten in beweren dat de prijzen van woningen nauwelijks zullen dalen.”
Begin volgend jaar wil ’t Hart deel 2 van de gids uitgeven. Een voorproefje, naar aanleiding van de door de NVM gepubliceerde cijfers over het derde kwartaal van 2003: “De wichelaars uit Nieuwegein zijn er wederom in geslaagd uit de grabbelton van gemiddelde prijzen van alle verkochte woningen een percentage van 1,2% stijging te toveren. Hoe komen deze cijfers tot stand? Dat geheim is het geheim van het geheim. Prijsgeven betekent het einde van de NVM.”
‘De Roepende Koekoek’ is te bestellen door overmaking van e 10 op Postbankrekening 540.11.32 ten name van De Adviseur in Maassluis.

Reageer op dit artikel