nieuws

Reorganisatie Erasmus moet leiden tot betere resultaten

Archief

Een kleine reorganisatie bij Erasmus moet ervoor gaan zorgen dat de resultaten verbeteren. De maatschappij heeft het aantal arbeidsplaatsen gereduceerd en de tekening van bepaalde transportrisico’s beëindigd. Voor dit jaar verwacht Erasmus in schadeverzekeringen een dalende premieomzet.

Op last van het Duitse moederbedrijf Wüstenrot & Württembergische focust Erasmus zich meer op resultaat dan op omzet. De wijziging in het commerciële beleid is ingegeven door de teleurstellende bedrijfsresultaten vorig jaar. Erasmus incasseerde in 2002 een verlies van e -18,0 (-5,3) mln.
Dit verlies is volgens directievoorzitter Manfred Oschwald aangedikt door éénmalige lasten, waaronder afschrijving op aandelenbeleggingen (e -5 mln), afschrijving goodwill en reorganisatiekosten. Inmiddels zijn de resultaten verbeterd: het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van dit jaar is verbeterd tot e -0,8 (-3,2) mln. Vanaf 2004 zal er weer winst moeten worden gemaakt, luidt de opdracht aan het management van Erasmus.
Voor dit jaar houdt de maatschappij wel rekening met een teruglopend premie-inkomen in schadeverzekeringen. In 2002 daalde de brutopremieomzet tot e 274 (292) mln, waarvan in Schade e 201 (202) mln en in Leven e 73 (90) mln.
Arbeidsplaatsen
Om aan deze voorwaarde te voldoen, moet de maatschappij haar kosten verlagen en meer winstgevende business in de boeken krijgen. Om de kosten te reduceren, is het aantal arbeidsplaatsen verminderd van 359 in september vorig jaar tot 320 op dit moment. “Daarmee zitten we beneden het voor dit jaar vereiste niveau. Van gedwongen ontslagen is dus geen sprake”, zegt Oschwald.
Om meer winstgevende zaken in de boeken te krijgen, is Erasmus gestopt met de beursacceptatie van technische verzekeringen. Ook zijn de activiteiten in de cascotekening en scheepsaanbouwverzekering beëindigd.
Als laatste heeft de maatschappij ervoor gekozen om kritischer te kijken naar het rendement van de samenwerking met het intermediair. “Van tussenpersonen die gedurende enige jaren slecht renderende portefeuilles bij ons hadden ondergebracht, moesten we afscheid nemen”, aldus Oschwald. Desgevraagd schat hij hun aantal op 400 tot 500 kantoren. “Die operatie is inmiddels achter de rug. We richten onze blik nu vooruit. Vandaar ook de roadshows die we deze weken houden voor onze kernrelaties.” Oschwald claimt nu nog zo’n tweeduizend tussenpersonen in de boeken te hebben. “Het accent ligt daarbij op de kleine en middelgrote kantoren waarmee we vanouds een profijtelijke samenwerking hebben.” Deze kantoren zijn ook uitgenodigd voor de roadshows van de maatschappij in Tegelen (17 juni), Vinkeveen (25 juni) en in Rotterdam (24 en 26 juni).
Manfred Oschwald: … blik weer vooruit richten…

Reageer op dit artikel