nieuws

Reorganisatie bij Pensioendesk en GeldXpert

Archief

Afnemende deelnemersaantallen en moeilijke marktomstandigheden dwingen de franchiseketens Pensioendesk Nederland en GeldXpert tot een reorganisatie.

De activiteiten en werknemers uit de holdingvennootschap Finchise Group worden overgeheveld naar de twee franchisegevende werkmaatschappijen. Verder zijn de Finchise-directeuren Harry Wichers en Bart Wisse opgestapt.
Het Finchise-apparaat zou niet langer toegevoegde waarde aan de onderliggende werkmaatschappijen bieden. Verder wordt gewezen op economische omstandigheden: “fiscale inperking van pensioenen, geringere groei in de hypotheekmarkt en dunner wordende beloningsmarges voor tussenpersonen.” Van de 45 Finchise-werknemers komen er zo’n 20 in dienst van Pensioendesk en 25 van GeldXpert/HCCN.
Finchise blijft bestaan als aandeelhoudende holdingvennootschap. De verhoudingen binnen Finchise wijzigen wel. Ben Langenhof heeft zijn aandelen (25%) verkocht en die zijn vooralsnog verdeeld over de andere drie aandeelhouders: Achmea (via Florinvest), Robert van der Werf en Henk Vlieg. Zij zoeken een nieuwe aandeelhouder. Geen van de partijen heeft of krijgt een meerderheidsbelang, zo benadrukken de betrokkenen.
Ambities
De ketens Pensioendesk en GeldXpert zeggen hun groeiambities vast te houden. Beide hebben het aantal deelnemende kantoren zien dalen tot onder de dertig. Voor Pensioendesk betekent dat zelfs een halvering ten opzichte van 1999. Volgens Pensioendesk-directeur Henk Doornewaard (ex-Achmea) en GeldXpert-directeur Eric Hendrich (ex-SNS Reaal) is de terugloop het gevolg van een bewuste segmentering op productie en kwaliteit.
Doornewaard verwacht dat Pensioendesk het aantal franchisenemers in drie jaar tijd uitbreidt tot veertig en in vijf jaar tijd tot vijftig. Daarmee moet de omzet (premie maal duur) op één miljard gulden gebracht kunnen worden. Het aantal deelnemers aan GeldXpert “zal aanzienlijk worden uitgebreid”, aldus directeur Hendrich. “Wij richten ons op de particuliere markt, met name hypotheken. Pensioendesk zoekt het met pensioenen meer op de zakelijke markt.”
Teruglopende deelnemersaantallen zijn er ook bij hypotheekinkoopbedrijf HCCN (Hypotheek Centralisatie Centrum Nederland). In juni vorig jaar waren daar nog 160 kantoren bij aangesloten, terwijl de doelstelling voor december op 200 was gezet. In werkelijkheid blijken er nu 125 kantoren hypotheekzaken onder te brengen bij HCCN. Hendrich: “Liever 125 producerende kantoren, dan tweehonderd waar weinig of niets vandaan komt”. De omzet van ‘postenbank’ HCCN zou dit jaar op e 0,7 mld uit moeten komen.

Reageer op dit artikel