nieuws

Rechtbank overtreft eis in Bouwman-affaire

Archief

In de fraudezaak van Bouwman Consultancy (Westerbork) zijn hogere straffen opgelegd dan de openbare aanklager had geëist. De rechtbank in Assen heeft daarmee een duidelijk signaal afgegeven richting fraudegevoelige lieden in de assurantiebranche.

Waar de officier van justitie twee jaar gevangenisstraf – waarvan een half jaar voorwaardelijk – had geëist tegen voormalig eigenaar Peter Bouwman, besloot de rechtbank tot 2,5 jaar onvoorwaardelijk. Zijn voormalige rechterhand Dita Leeuwerik hoorde als vonnis 1,5 jaar onvoorwaardelijk, waar anderhalf met een half jaar voorwaardelijk was geëist. Kantoormanager Willem Jansen kreeg conform de eis van het openbaar ministerie een half jaar voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur.
Volgens de Assense rechtbank heeft Peter Bouwman leiding gegeven aan een criminele organisatie die stelselmatig fraudeerde, waardoor een hele beroepsgroep in diskrediet is gebracht. Ook op alle andere punten werd hij schuldig bevonden: het vervalsen van werkgeversverklaringen en loonstroken, illegaal bankieren en het verduisteren van lease-auto’s. Particuliere beleggers zijn voor e 3,6 mln gedupeerd. Hofleverancier Aegon verloor in Westerbork eveneens enkele miljoenen.
Bouwman (36) en Leeuwerik (30) hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. In oktober 2001 deed Dita Leeuwerik (zie foto), voormalig partner van hoofdverdachte Bouwman, nog haar verhaal in AM. “Er is helemaal met niets geknoeid”, was toen de claim van de vrouw die zich slachtoffer voelde en gebrandmerkt voelde. De rechtbank in Assen blijkt daar anders over te denken en ziet haar vooral als (mede-)dader.
Dita Leeuwerik heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Reageer op dit artikel