nieuws

Raften tijdens de opleiding

Archief

De 43-jarige Roelof Radstaake ging met zeven anderen raften op de Slinge, een riviertje in de Achterhoek. De acht mannen van 24 tot 49 jaar hebben de afgelopen twee maanden de dagopleiding Motorrijtuigenverzekering & Schadebehandeling gevolgd.

Vanwaar die cursus?
Wij zijn ‘geronseld’ door Aquarance, een wervings-, selectie- en opleidingsbureau en diens detacheringsdochter Nova Dia. Na twee maanden theorie en twee maanden stage komen we in dienst van Aquarance en gaat Nova Dia ons uitzenden als schadebehandelaar en als acceptant.
De branche is dus nieuw voor je?
Nee. Ik heb in het totaal – met andere dingen tussendoor – veertien jaar in de branche gewerkt. Ik was schaderegelaar, acceptant en officemanager. De praktijk ken ik wel, maar het is twintig jaar geleden dat ik het B-diploma haalde. Het bleek best zinvol om de theorie op te frissen.
Hoezo raften?
Een onderdeel van onze opleiding was een driedaags teambuildingsprogramma in de Achterhoek. We moesten onder meer een stad ontwerpen, klootschieten en raften.
Al eerder aan rafting gedaan?
Nee, hoewel ik een fervent watersporter ben. Ik heb veel gezeild, was lid van een reddingsbrigade, en ik surf. Ik woon trouwens op een schip, een voormalige cementtanker. Ik heb geen vaste ligplaats en dat is handig als ik gedetacheerd word. Mijn schip kan dan het werk volgen.
Was het raften spannend?
Je moet opletten dat je in de lengte over de stuwen gaat, anders val je om. Ik ken dat wel van het surfen. Ik zat dan ook achteraan in de boot, waar het meeste stuurwerk wordt verricht. We hebben trouwens erg gelachen; we hebben pirouettes gedraaid. Dat kunnen de achterste rafters bewerkstelligen door om beurten de peddels recht in het water steken.
Nog een nat pak gehaald?
Nee zeg, natuurlijk niet. Je gaat niet raften om in het water te vallen. Overigens is de Slinge me woest zat. Dat raften over rotsige watervallen zoals je dat op tv ziet, zou ik nooit doen. Ik vind dat onnatuurlijk gevaarlijk.
Jullie haalden er de krant mee!
Ja, de Achterhoek-editie van Tubantia. Het was namelijk de eerste keer dit jaar dat er op de Slinge werd geraft. De journalist was er bij voor een verslag. Zes van ons zijn nog een tweede keer op het water gegaan. De journalist is toen met ons in de boot meegegaan.
Roelof Radstaake (op de foto rechtsachter), naast hem een Tubantia-journalist, voor hem (midden) Joost Wilgenburg. Vooraan v.l.n.r: Floor de Keijzer en Maurice Haverbusch, daarachter Bart Verwegen en Robert Vahl.

Reageer op dit artikel