nieuws

‘Qua Raad maakt winst’

Archief

“Qua Raad maakt in de eerste maanden van dit jaar ongeveer drie ton – in guldens – winst.” Dat stelt directrice Janique Restiaens.

Qua Raad heeft net als vergelijkbare ondernemingen als Noorderkroon en Pensioen Partners een moeilijke periode achter de rug. Tot een faillissement is het echter niet gekomen. “We hebben slapeloze nachten gekend, maar we hebben het zelfstandig gered”, aldus Restiaens. Volgens haar heeft het Amersfoortse intermediairbedrijf vorig jaar break-even gedraaid, bij een provisie-omzet van e 10,5 mln.
De meest recente jaarstukken, die over 2000, ademen een minder positieve sfeer uit. In dat jaar bedroeg het nettoresultaat e -0,3 mln, tegen zelfs e -4,0 mln in 1999. De provisie-omzet bedroeg e 8,8 (6,6) mln. Het eigen vermogen was eind 2000 negatief (e -1,4 mln) en is dat volgens Restiaens nog steeds. Bij de jaarstukken ontbreekt een goedkeurende verklaring van de accountant. “Komt omdat we zijn overgeschakeld op een andere accountant, die eerst een eigen onderzoek en interne controles moet houden. Maar het negatieve eigen vermogen staat los van het continuïteitsvraagstuk voor de komende zes maanden”, zegt Restiaens ter geruststelling.
Bij Qua Raad werken momenteel 272 mensen, tegen 260 een jaar geleden. De buitendienst bestaat uit 62 adviseurs, in de binnendienst werken 66 mensen en er zijn 144 mensen bezig met telemarketing. De directie wordt naast mede-aandeelhouder Restiaens gevormd door Michiel Vermeulen en Jan Laheij.
Het kantoor is inmiddels verplaatst naar de andere kant van de A1, waar een deel van het pand van afvalverwerkingsbedrijf Smink is gehuurd. Het zelf gebouwde pand – via dochtervennootschap Qaré – is bij optie verkocht aan een vastgoedbedrijf en zal aan derden worden verhuurd. Bij levering van het pand hoopt Qaré een lening van e 9 mln aan Bouwfonds af te lossen.
Janique Restiaens: “Het negatieve eigen vermogen staat los van het continuïteitsvraagstuk”.

Reageer op dit artikel