nieuws

Qua Raad Advies in surséance en failliet

Archief

Intermediairbedrijf Qua Raad Advies in Amersfoort heeft van de rechtbank in Utrecht kortstondig surséance van betaling verleend gekregen. Binnen vijf dagen volgde de uitspraak van het faillissement.

Het uitstel van betaling zou tot 10 maart moeten duren: dan zouden de schuldeisers, waaronder zakenpartner Aegon, een definitief besluit nemen. Bewindvoerder Ten Doesschate, advocaat van CMS Derks Star Busmann, had het echter al gauw gezien: er zat geen muziek meer in Qua Raad. “De tegemoet te ziene inkomsten waren verre van voldoende om de kosten te dekken. Als schulden nog groter worden, moet je een surséance omzetten in faillissement.”
Ten Doesschate sloeg daarmee alle hoop de grond in bij directeur en eigenaar Janique Restiaens (40), die een dag voor het faillissement nog verklaarde: “We zullen alles in het werk stellen om deze organisatie uit het slop te trekken”.
Eén van de financiers van Qua Raad was verzekeraar Aegon, die eerder een rekening-courantschuld had laten omzetten in een lening van # 0,6 mln. De portefeuille van Qua Raad bestaat voor zo’n 70% uit Aegon-polissen; verder zijn Hooge Huys en Avéro Achmea belangrijke partners. De verzekeraars behoren, vanwege terug te boeken provisies, tot de grootste schuldeisers.
Royementen
Qua Raad behoorde tot de twintig grootste intermediairbedrijven van ons land. Het kantoor was in 2002 goed voor een provisieomzet van # 15,3 mln en # 1,2 mln winst. Dat positieve resultaat volgde op drie verliesgevende jaren: # -4,0 mln in 1999, # -0,3 mln in 2000 en # -1,0 mln in 2001. Die verliezen zorgden voor een zwaar negatief eigen vermogen (maximaal # -3,0 mln).
Het goede jaar 2002 heeft geen vervolg gekregen?
Restiaens: “Het jaar 2002 was verschrikkelijk goed. We zijn echter ingehaald door overheidsmaatregelen (zoals de spaarloonmaatregelen) en dat is heel wrang”. Volgens de geboren Belgische oversteeg het aantal royementen vorig jaar alle verwachtingen. “Wij reserveerden altijd zeer conservatief, dat wil zeggen dat we op jaarbasis zo’n # 4 mln toevoegden aan de voorziening royementen. In 2003 is dat bedrag echter met zo’n # 2,0 mln tot # 2,5 mln overstegen door onttrekkingen aan die voorziening.”
Bij Qua Raad werkten, inclusief de callcenters in Zwolle en Nijmegen, 250 mensen. In voltijdbanen (fte) was dat aantal 130.
Qua Raad-directeur en eigenaar Janique Restiaens: “Het jaar 2002 was verschrikkelijk goed”.

Reageer op dit artikel