nieuws

Provisie-inkomsten Van Lanschot en Friesland Bank gegroeid

Archief

Van Lanschot Assurantiën en Friesland Bank hebben over het eerste halfjaar goede resultaten geboekt in de assurantieprovisies. Van Lanschot boekte e 9,9 mln aan opbrengsten uit assurantiebemiddeling, Friesland Bank haalde een provisieomzet van e 9,8 mln.

De totale provisie-inkomsten daalden bij Van Lanschot vergeleken met de eerste helft van 2001 met 12,8% tot e 71,9 (82,4) mln, vooral door een daling van de effectenprovisies. De assurantieprovisies toonden, mede door de overname van assurantiekantoor F. van Harskamp in maart, met een stijging van 12% “een gunstige ontwikkeling”, aldus Van Lanschot.
De totale opbrengsten uit assurantiebemiddeling namen met 8% toe tot e 9,9 (9,1) mln. De brutowinst steeg bij Van Lanschot Assurantiën tot e 1,7 (1,2) mln, een toename van 37%. Het aantal zakelijke relaties steeg met 15%; het aantal particuliere relaties nam met 1% toe. De hypothekenportefeuille van Van Lanschot Bankiers is in het eerste halfjaar met e 184 mln gegroeid tot e 4,7 mld.
Inmiddels heeft Van Lanschot de assurantieactiviteiten verder uitgebreid met de overname van de schadeportefeuille van AZL Assurantie Groep (Eindhoven). “AZL gaat zich richten op pensioenen en vermogensbeheer, dus deze overname past in hun strategie”, aldus woordvoerder Jeroen Stein. Enkele AZL-medewerkers gaan over naar Van Lanschot. De portefeuille omvat vooral zakelijke relaties, waarbij de nadruk ligt op brandproducten. AZL was in 2000 goed voor een totale omzet uit assurantiebemiddeling van e 8 mln.
Friesland Bank
Friesland Bank, met een belang van 20% de grootste aandeelhouder in Van Lanschot Bankiers, heeft in de eerste helft van dit jaar een duidelijke groei gerealiseerd in de assurantieprovisies. De bemiddelingsbedrijven Friesland Bank Assurantiën en Aecum (collectieve pensioenen) kwamen tot een provisieomzet van e 9,8 mln, tegen e 13,7 mln over heel 2001. De groei komt voornamelijk uit de zakelijke markt.

Reageer op dit artikel