nieuws

Prognose De Friesland: winst van e 4,5 mln

Archief

Zorgverzekeraar De Friesland verwacht in 2003 een winst te hebben gemaakt van e 4,5 mln. “Na een aantal magere jaren zit De Friesland duidelijk in een opgaande lijn”, aldus topman Hans Feenstra.

In 2002 leed het concern een verlies van e 35,3 mln en in 2001 van e 3,2 mln. Het particuliere bedrijf boekte verliezen van resp. e 11,2 mln en e 1,9 mln. Het is nog niet bekend hoe het particuliere bedrijf vorig jaar heeft geboerd.
In een bijeenkomt met zijn personeel bracht Feenstra de kwetsbaarheid van zorgfinanciering ter sprake. Als voorbeeld noemde hij de zogenoemde ‘claw-back’-maatregel van minister De Geus. Deze maatregel, waarbij apothekers een fiks deel van hun winstmarges en bonussen moesten inleveren, is door de rechter teruggedraaid. “De overheid is bij het vaststellen van de rijksbegroting uitgegaan van bepaalde inkomsten en besparingen zonder dat vaststond dat die werden waargemaakt”, zei Feenstra. “Als het dan niet doorgaat, krijgen verzekeraars en verzekerden de rekening gepresenteerd.” De Friesland had, volgens Feenstra, bij het vaststellen van de nominale ziekenfondspremie voor 2004 er al rekening mee gehouden dat de ‘claw-back’-maatregel niet zou doorgaan.

Reageer op dit artikel