nieuws

Product Management Game gestart

Archief

Product Management Game gestart

Tien teams verschenen in Kasteel Montfoort aan de start van Product Management Game 2003: Amev, Zwitserleven, Allianz, Stad Rotterdam, Univé, Nationaal Spaarfonds, GMAC, Delta Lloyd, NIB Capital en Avéro Achmea. Zij stortten zich vol overgave op de virtuele markt voor oudedagsvoorzieningen.
De ontwikkeling en organisatie van dit evenement is in handen van MoneyView, For All Finance en IG&H. Doel van het spel is het verder professionaliseren van het productmanagementproces bij financiële dienstverleners.
Tijdens de eerste speelavond hielden Patrick van Hees (For All Finance) en Mark Jordens (MoneyView) inleidingen waarin achtergrond, doel en werking van het spel werden toegelicht. Elke ronde kent twee elementen: kennisoverdracht en een speelronde. Voor de verdere kennisoverdracht zorgde onder anderen Alfred Levi, voorzitter van het marketinginstituut Nima en voormalig commercieel directeur van Procter & Gamble Benelux. Hij vertelde dat bij Procter & Gamble gemiddeld elke twee maanden een nieuw product werd geïntroduceerd en predikte dat je als merk echt moet proberen vriendschap met de klant te sluiten. Daarbij zette hij vraagtekens bij de vele ‘grappige’ commercials van verzekeraars, omdat de uiteindelijke boodschap en/of afzender vaak niet goed genoeg overkomt.
Daarna sprak Erica Rijnsburger, voormalig manager van de Change Management-divisie van BSO/Origin. Zij vertelde over teamvorming, teamrollen en bijbehorende aandachtspunten. Alle deelnemers werd gevraagd een teamtest in te vullen. Vooruitlopend op de tweede speelronde ontvangen alle ploegen een teamanalyse en wordt gevraagd een strategie te bedenken om de zwaktes in de teams te ondervangen en de sterktes verder te benutten.
Vervolgens was het tijd voor de eerste speelronde. Aan de hand van een geavanceerd rekenmodel moest men beslissingen nemen omtrent strategie, producteigenschappen, distributiekanaal, provisiesystematiek en provisiehoogte, kostenstructuur, promotie, backoffice en nog veel andere zaken. Tijdens het spel was het mogelijk om ‘externe’ deskundigen in te huren. Adviseurs van de sponsors IBM, Uniserv, Fundix en Brunel en organisatoren MoneyView, For All Finance en IG&H waren aanwezig om teams te adviseren op gebieden als outsourcing, productontwikkeling, het inhuren van externe krachten en promotie. Veel teams hadden de volledige speeltijd nodig. Toch wist iedereen, zij het doorgaans met bezweet hoofd, de speeldiskette uiterlijk in de laatste speelminuut bij de organisatie in te leveren.
Pepijn van Kleef (MoneyView) adviseert het team van Delta Lloyd.
Spaanse assurantiebranche furieus over Idols-spot
‘Wenn alles ist mislungen, geht man in Versicherungen.’ Dit gezegde moeten de Spaanse makers van een tv-spot voor ogen hebben gestaan, toen ze in opdracht van de staatstelevisiezender RTVE een commercial moesten maken ter promotie van een nieuwe serie van het ook in Spanje populaire tv-programma ‘Idols’. In het promotiefilmpje wordt de winnaar van vorig jaar neergezet in een duidelijk als assurantiekantoor herkenbaar bedrijf, waarbij de volgende ‘voice-over’ wordt gebruikt: “Wat zou er van deze jongeman terecht zijn gekomen, als niemand hem een kans had gegeven?”
De spot is allesbehalve goed gevallen in de Spaanse verzekeringssector. Zowel de tussenpersonenorganisatie CGCMST (Consejo General de los Colegios de Mediadores de Seguros Titulados – klinkt wel wat anders dan ‘Nederlandse Bond van Assurantiebemiddelaars’), als het Spaanse verbond van verzekeraars Unespa heeft furieus gereageerd op de spot. In hun ogen is deze een belediging voor de zevenduizend tussenpersonen in Spanje en zou deze tevens het aanzien van de gehele verzekeringsbranche beschadigen. De tv-zender RTVE heeft de spot inmiddels van de buis gehaald.
Pim Werring prijst de dag…
In de jongste editie van het maandblad Amev Info komt de Utrechtse assurantiebemiddelaar Pim Werring (49) aan het woord in de rubriek ‘Uitgesproken’. Hem werd onder meer gevraagd naar het leukste moment in zijn loopbaan.
Werring: “Ik heb niet één moment dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Het zijn de kleine dingen die het vak interessant en leuk houden, zoals het feit dat ik drie jaar geleden op deze locatie ben begonnen. Of dat lastige schadegeval dat na veel vijven en zessen toch rond komt. Of het moment dat een prachtige dame aan de balie een bos bloemen kwam brengen omdat ik haar autoverzekering toch had weten onder te brengen. Stuk voor stuk momenten die me van de afgelopen 25 jaar zijn bijgebleven. Mijn mooiste moment moet eigenlijk nog komen. Dat wordt de dag waarop ik stop met werken.”
Ontvangsthal AXA expositieruimte
De ontvangsthal van AXA’s hoofdkantoor aan de Graadt van Roggenweg 500 in Utrecht fungeert sinds kort als permanente expositieruimte voor kunstenaars. Het gaat niet om verkoopexposities, maar om talentvolle kunstenaars een podium te bieden. “Bovendien wordt de ruime ontvangsthal met dit initiatief een prettiger verblijfplaats”, aldus AXA.
Op de nu lopende eerste expositie zijn werken te zien van Frits Kloppers (bronzen beelden) en André Smit (schilderijen). Hoewel het niks met verzekeringen te maken heeft, is het waard om even stil te staan bij genoemde André Smit, die zich bedient van de kunstenaarsnaam Dredd.
In augustus 2002 startte Dredd met het schilderen van 339 schilderijen. De omvang van zijn oeuvre is dus bij aanvang bepaald. Omdat zijn productie ongeveer twaalf schilderijen per jaar bedraagt, zal zijn carrière 28 jaar beslaan. Niet bekend is of de kunstenaar een risicoverzekering heeft gesloten voor het geval het hem niet gegeven is om bijvoorbeeld slechts 234 schilderstukken af te leveren.
Wij zien het al voor ons: een financieel adviseur die zich ten doel stelt 400 pensioenpolissen te verkopen of bijvoorbeeld de provisieteller tot 600.000 euro wil laten oplopen om vervolgens wat anders te gaan doen. Kent u zulke mensen in de branche?
De ‘burgemeester’ van New York City
Niet iedereen zal op zondag 2 november rond etenstijd gekeken hebben naar de finish van de marathon van New York. Wij uiteraard wel, mede omdat deze ‘wereldmarathon’ – net als de marathon van Amsterdam – ING als nieuwe hoofdsponsor heeft.
Dan zie je op een gegeven moment de zeer ruim bemeten aankomstaccommodatie in Central Park. Na het ‘verbreken’ van het van ING-logo voorziene finishlint komen de atleten in een soort niemandsland waarin ze even op adem kunnen komen. In het midden loopt daar enigszins verdwaald een man in zijn zondagse pak. Is het de burgemeester van New York, die de moegestreden topsporters wil feliciteren? Neen, het is onze bloedeigen Ewald Kist, regerend topman van ING.
Kist is overigens geen vreemde eend in de marathonbijt, want hij heeft al diverse malen aan zo’n evenement deelgenomen, ook in New York.
Dirk Witteveen ‘saaie verzekerde’
“Ik ben waarschijnlijk de meest saaie Nederlander als het gaat over verzekeringen”, zegt Dirk Witteveen, voorzitter van de Pensioen- & Verzekeringkamer in nr. 5 van Verzekerd!, de nieuwsuitgave van het Verbond van Verzekeraars.
Maar hij maakt in die rol toch wel van alles mee, zo blijkt uit de rest van het verhaaltje. “Mijn vrouw had bij een nieuwe fiets ook een fietsverzekering gekocht. Ik zou dat zelf nooit doen, maar goed. Ik kwam erachter dat het ging om een verzekeraar die niet deugde. Ik heb toen maar hard gelachen. Nee, ik heb niet gezegd: ga dat ding terugbrengen, want je hebt twee weken bedenktijd. Als je daaraan begint, zit je op een hellend vlak.” = = = = = = = VIJFDE KOLOM: Hoeveel polissen heeft u nu nog te gaan?

Reageer op dit artikel