nieuws

Problemen stapelen zich op bij Roodenbergh en Herman & Kuyper

Archief

Na het recente faillissement van Hoquwin Assurantiekantoor dreigt nu ook het doek te vallen voor de andere assurantiekantoren van eigenaar Ton Nederhoff: Roodenbergh Assurantiën en Herman & Kuyper Spaaradviezen. De aanverwante beleggingsfondsen Eco Brasil en Hoquwin Vastgoed kennen grote financiële problemen en de bedrijfsvoering lag zelfs enige tijd volledig stil.

De grootste problemen lijkt Ton Nederhoff, eigenaar van de alles overkoepelende Nequ-holding, niet hebben op het assurantievlak, maar met de beleggingsinstellingen Hoquwin Vastgoed en met name Eco Brasil. Die laatste vennootschap, ooit opgericht door Herman & Kuyper-nestor Piet Kuyper, belegt met gelden van derden in Braziliaans teakhout. Over geheel 2003 heeft Eco Brasil nog geen rendement (1% per maand) uitgekeerd aan de twaalfhonderd beleggers, die in totaal e 38 mln hebben ingelegd. Vorige maand is een compromis gesloten door de beleggers, verenigd in de Stichting Participanten Eco Brasil, 92% van de aandelen te geven, waardoor zij nu zelf zeggenschap krijgen over de gelden van Eco Brasil. Of al het geld nog te achterhalen is, blijft nog even de vraag.
De tweehonderd beleggers in Hoquwin Vastgoed wachten volgens het regionale dagblad De Gelderlander al sinds februari op hun rendementsuitkering. Zij zouden in totaal e 8 mln hebben ingelegd.
Voor de bemiddeling tussen de Nequ-holding en verontruste beleggers, die het faillissement van Eco Brasil al hadden aangevraagd, heeft Nederhoff enige tijd de assistentie ingeroepen van Pieter Knabben. Diens bedrijf Via Nova (Almere) is gespecialiseerd in insolventierecht. Een Telegraaf-artikel leerde Nederhoff echter dat Knabben zelf al eens failliet is gegaan (schuld e 2,5 mln), in België in de gevangenis heeft gezeten wegens oplichting en in ons land wegens xtc-handel. “Om mij moverende redenen heb ik na drie dagen afscheid van hem genomen als interim-directeur”, zegt Nederhoff.
Deuren dicht
De gemoederen rond de beleggingsaffaires zijn dusdanig verhit geraakt, dat vorige maand de deuren van het Nequ-kantoor aan de Winterwijkse Snelliusstraat enkele dagen gesloten zijn geweest. Nederhoff, die enige tijd voor de buitenwereld onbereikbaar was, legt de zwarte piet bij zijn commercieel directeur Ger Mik. “”Die heeft de poorten gesloten, het personeel naar huis gestuurd en geadviseerd zich ziek te melden, zonder mij te consulteren.” Inmiddels zijn weer twintig mensen aan het werk gegaan, zegt Nederhoff, al ligt de afdeling telemarketing in Haarlem nog stil.
Verder blijkt de Nequ-holding al enige tijd geen premie meer af te dragen aan pensioenverzekeraar Winterthur. Volgens Winterthur-directeur Norbert Schultz is de semi-collectiviteit, waarin zo’n zestig polissen zijn ondergebracht, tot stand gekomen na bemiddeling van het inmiddels failliete Hoquwin. “Verder hadden wij geen intermediairrelatie met Hoquwin of diens zusterbedrijven.” Nederhoff benadrukt dat de betalingsachterstand vooral is ontstaan door een naheffing over 2002. “Het is absoluut mijn bedoeling die premies alsnog te betalen. Maar die pensioenpremies zijn niet het grootste probleem waar we momenteel mee kampen.”
Over de levenskansen van Roodenbergh en Herman & Kuyper doet Nederhoff geen uitspraak. “Het is duidelijk dat de problemen alleen maar groter zijn geworden.”
Schulden
Voor Roodenbergh en Herman & Kuyper waren in juni nog 35 mensen werkzaam. Die maand kregen 67 werknemers mensen ontslag na het faillissement van Hoquwin, aangevraagd door de Belastindienst. De portefeuille en circa twintig Hoquwin-mensen zijn overgenomen door Roodenbergh. Wel laat Hoquwin een schuld van e 0,5 mln achter, waarbij de gewone crediteuren niet meer hoeven te rekenen op een uitkering, aldus curator Baks.
Herman & Kuyper had eind 2001, na een jaarverlies van e -644.000, al een negatief eigen vermogen van ruim één miljoen euro. Die teller stond op dat moment bij Roodenbergh op e -555.000. Volgens Nederhoff hadden de drie kantoren 40.000 verzekeringsklanten in de boeken staan. Met name Herman & Kuyper heeft tegen het einde van de vorige eeuw, toen de organisatie nog driehonderd mensen in dienst had, veel klanten binnengebracht. In 2000 kwamen de bedrijven nog in het nieuws door een inval van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod), vanwege niet afdragen van loonbelasting over leningen aan personeelsleden.
Ton Nederhoff voor het kantoor van de Nequ-holding in Winterswijk (foto: De Gelderlander).

Reageer op dit artikel