nieuws

Premiestijging bromfiets- polissen blijft beperkt

Archief

De premieverhogingen in de bromfietsverzekeringsmarkt lijken dit jaar binnen de perken te blijven. Van de circa vijftien resterende bromfietsverzekeraars voeren alleen ASR-dochters Stad Rotterdam en Woudsend een flinke premiestijging door van 50%.

Van de verzekeraars die de premies al hebben vastgesteld, voert Winterthur als enige een verlaging door. Per 1 mei gaan de WA-premies voor bromfietsen omlaag. De tarieven voor verzekerden vanaf 24 jaar worden voor regio 2 gelijkgetrokken met de tarieven voor de goedkoopste regio. Verder gaat voor deze groep de snorfietspremie 30% omlaag. Overige premies blijven gelijk. De premie voor een bromfiets met versnelling bedraagt in de duurste regio’s e 213 voor verzekerden van 24 jaar en ouder. Voor het verzekeren van een bromfiets met automaat moet e 78 worden neergeteld. Verzekerden onder de 24 jaar betalen e 375, respectievelijk e 240. De tussenpersoon kan de prolongatie laten verzorgen door Winterthur.
Stad Rotterdam en Woudsend hebben de WA-premie voor bromfietsen (automaat en versneller) per 1 maart met maar liefst 50% opgeschroefd. Voor snorfietsers geldt een verhoging van 15%; de premie voor ‘zoemfietsen’ (zoals de Spartamet) blijft gelijk. Stad Rotterdam zegt de premieverhoging te hebben doorgevoerd “om de verliezen zoveel mogelijk binnen te perken te houden”.
BAE
AXA heeft gesneden in het aantal schadeproducten en daarvan is ook de bromfietsportefeuille slachtoffer geworden. Royal heeft de bromfietsportefeuille (circa 10.000 polissen) overgedaan aan London, dat nog geen nieuwe tarieven heeft vastgesteld.
De BAE-groep zoekt voor het derde achtereenvolgende jaar met de bromfietsportefeuille onder de arm naar een nieuwe risicodrager. London is vorig jaar vlak voor het scheiden van de markt nog door de BAE Groep gestrikt als risicodrager voor de bromfietsverzekering. Het begint bij het Eindhovense bedrijf stilaan traditie te worden dat pas kort voor de prolongatiedatum een risicodrager wordt gevonden. “Het is elk jaar hetzelfde gedonder. Ik kan me er niet eens meer druk over maken”, zegt directeur André Bastiaans. “Op dit moment zijn we nog naarstig op zoek. Als je te vroeg begint, weet nog niemand iets en als je te laat begint, zit iedereen naar elkaar te kijken. En dat terwijl het slechts om een klein deel van ons totale bestand gaat.”
London was vorig jaar weliswaar bereid om het risico voor de bromfietspolissen te dragen, maar het is nog maar zeer de vraag of dat ook na 1 mei nog het geval is. Bastiaans hoopte vorig jaar op dertig à veertigduizend polissen. “Die verwachting is niet uitgekomen. Het zijn er nu zo’n 20.000 tot 25.000. Daar doen we overigens heel goed zaken mee. We hebben niet per se een groot aandeel in de bromfietsenmarkt, maar het zou fijn zijn als er eens wat continuïteit zou komen.” Bastiaans kijkt er niet van op dat Stad Rotterdam – in 2000/2001 risicodrager voor de brommerpolissen bij BAE – de premie met de helft heeft verhoogd. “Eén schade zorgt bij hen al voor verlies; hun portefeuille stelt niet veel voor.”
Overige verzekeraars
Centraal Beheer verhoogt de WA-premie voor bromfietsen per 1 mei met e 25. Voor een bromfiets met automaat moet dan e 138 aan premie worden betaald (+ 22%); de premie voor een bromfiets met versneller komt uit op e 280 (stijging 10%). Regio- en leeftijdscategorieën kent CB niet. De cascodekking voor brommers met versneller is per 15 februari opgeheven. “Daar verkochten we er te weinig van”, aldus een woordvoerder. De overige premies blijven gelijk.
Bij Univé, Unigarant en Klaverblad blijven de bromfietspremies gelijk. Univé rekent voor brommers met versneller in de vier grote steden e 251,85, daarbuiten e 238,23. Voor scooters en automaten geldt, afhankelijk van regio en nieuwwaarde, een premie vanaf e 94,84. De Goudse, na de overname van Tiel/Utrecht weer terug als brommerverzekeraar, verhoogt de premies met 1 à 2%.
ASR-dochters Stad Rotterdam en Woudsend hebben de bromfietspremies flink opgevoerd.

Reageer op dit artikel